Grimbergen koopt vier bijkomende AED-toestellen

Grimbergen gaat samen met het AGB (autonoom gemeentebedrijf) vier bijkomende AED-toestellen aankopen. Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen.

De toestellen komen aan het Fenikshof, de sporthal van Humbeek, sporthal Vertommen (Strombeek-Bever) en sporthal Verbande Brug. De defibrillator die aan de sporthal in Strombeek-Bever geplaatst zal worden, wordt in juli en augustus overgebracht naar het openluchtzwembad Lammekes.

“We hebben gekozen voor plaatsen waar veel mensen komen en waar veel aan sport gedaan wordt”, zegt sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld). “De gemeente heeft naar schatting een kleine 9.000 actieve sporters, aangesloten bij een sportvereniging. Bij een interventie met een AED binnen de 6 minuten na een hartstilstand, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer met 60%.”

Een AED-toestel voor plaatsing buiten (in een weerbestendige kast) kost zo’n 3.000 euro. Drie toestellen worden betaald door de gemeente. Het toestel dat aan de sporthal Verbrande Brug komt, wordt betaald door het autonoom gemeentebedrijf. Eerder plaatste Grimbergen al AED-toestellen aan het gemeentehuis, in het Pierebad, in Ter Borre, in het woonzorgcentrum Ter Biest en in het Cultuurcentrum.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise