Afbraak café Tresignies gestart

Waterwegen en Zeekanaal is gestart met de afbraak van een aantal spookwoningen aan de Verbrande Brug waaronder het bekende voormalige café Tresignies. De laatste cafébaas, Willy De Vinck, verliet het pand in juni 2014.

“Ik heb er 15 mooie jaren gekend”, reageert hij. De sloop kadert in de grootscheepse herinrichting van de kanaalzone. Alle huizen worden er stelselmatig opgekocht als ze te koop worden gesteld.

Al verschillende jaren heeft Waterwegen en Zeekanaal een ‘uitdoofscenario’ voor de omgeving van de Verbrande Brug. Huizen die door eigenaars te koop worden gesteld, koopt men aan om ze daarna af te breken.

Pas wanneer alle panden afgebroken zijn, zal de concrete invulling van het gebied bekeken worden. Vast staat wel dat er niet meer gewoond zal worden aan de Verbrande Brug. De vrijgekomen ruimte zal waarschijnlijk ingenomen worden door watergebonden industrie.

De voorbije jaren werden al verschillende woningen afgebroken op de Eppegemsesteenweg en de Broekstraat. Ook de huizen op het Korporaal Trésigniesplein worden stelselmatig opgekocht. “Een aannemer is er maandag begonnen met de afbraak van twee woningen, waaronder ook het voormalige café Trésignies. De afbraak zal een drietal weken in beslag nemen”, zegt Kevin Polfliet van Waterwegen en Zeekanaal.

Het café Tresignies sloot in juni 2014 de deuren. Cafébaas Willy De Vinck (65) stond er 15 jaar achter de toog. Ook voor hem was er al café, en in de jaren ’70 floreerde jeugdclub Tattoo er. Menige Grimbergse zestiger sleet er een deel van zijn jeugd…

Eén van hen was Humbekenaar Wilfried Igné. “Tattoo was in die periode zowat het muzikaal centrum van de streek”, vertelt hij. “Men kwam er niet alleen voor de sfeer en de goede muziek maar ook voor de tweewekelijkse optredens. Onder meer Zjef Vanuytsel, Wim De Craene en Kris De Bruyne traden er op.”

Het muzikale hoogtepunt vond plaats elk eerste weekend van de maand juli met “Free Festival”. “Het was een bescheiden maar gezellig festivalletje aan de oever van de Willebroekse vaart dat toch wel elk jaar een grote naam op de affiche kon zetten.”

Intussen staat het pand al ruim anderhalf jaar leeg. Het opschrift ‘Tresignies’ hangt nog steeds tegen de gevel. Maar intussen is iemand er wel al vandoor gegaan met de letters van ‘café’”, lacht voormalig uitbater Willy De Vinck. Hij vond een paar kilometer verderop een nieuwe stek en nam er café ‘In de Veldkant’ over.

De Vinck neemt de afbraak vrij nuchter op. “Het is een hoofdstuk in mijn leven geweest. Anderzijds wist ik dat dit ging gebeuren. Het is de reden geweest dat ik er ben weggegaan. Uiteindelijk heeft het nog lang geduurd want normaal was de afbraak al voorzien voor oktober 2014.”

Spijt heeft De Vinck niet van zijn verhuis. “Ik zit hier uiteindelijk meer op mijn gemak nu. Ginder was er wel meer passage, al was dat ook al verminderd sinds het vertek van DHL. Of ik nog eens ga kijken de komende dagen? Ik zal daar nog wel eens passeren als ik naar Eppegem moet”, knipoogt hij.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise