Beigemse kermiskoers voorlopig gered

 

De kermiskoers “Ereprijs Louis Vis” kan zaterdag toch doorgaan. Na het plotse overlijden van de voorzitter van de Beigemse Wielervrienden begin dit jaar was het lange tijd onzeker of er nog voldoende sponsors konden gevonden worden. De drie overblijvende leden zijn er echter – voor dit jaar althans – toch in geslaagd om dit stukje folklore in leven te houden. Josée Olbrechts (85), de weduwe van de lokale wielerheld, verlaat voor één dag het rusthuis om op haar ‘troon’ aan de ingang van het café deelnemerslijsten te verkopen.

De kermiskoers in het nog landelijke Beigem is al jaar en dag een traditie. De ‘Ereprijs Louis Vis’ is dan ook een eerbetoon aan de lokale wielerheld Louis Verbeyst -beter bekend als Louis ‘Vis’. Hij was een uitstekend amateurwielrenner en legde mee de basis van de wielersport in Beigem. 15 jaar geleden is hij op 81-jarige leeftijd overleden.

“Samen met zijn weduwe Josée Olbrechts richtte hij tal van koersen in Beigem in”, vertelt Freddy Verstappen van de Beigemse Wielervrienden. “Iedereen in het dorp die iet of wat wilde koersen, moest mee bij Louis. Dan ging hij daar toerkes mee rijden, tot alles ‘goed’ zat. Hij zat ook op latere leeftijd nog alle dagen op de fiets. Zelfs al waren wij 25 of 30 jaar, hij reed er ons op zijn 60ste nog af (lacht). En hij was nog ‘nen echte’, die zich achteraf met koud water waste…”

De kermiskoers wordt intussen al jaren georganiseerd door de Beigemse wielervrienden mat voorzitter Marc Van Hoorebeeck als drijvende kracht. De baas van hotel-restaurant “Tower Bridge” in Grimbergen is echter begin dit jaar overleden. “Hij was een heel gekende persoon in de omgeving. Hij kende enorm veel mensen en bijgevolg sponsors. Hij was dan ook onze steunpilaar. “

Door het wegvallen van Van Hoorebeeck pakten donkere wolken zich samen boven de kermiskoers. “Wij hebben met de drie overblijvende bestuursleden alles op alles gezet, met steun van Johan Van Win. Uiteindelijk zijn we er geraakt, tot opluchting van velen. We kregen constant te horen dat het toch zo spijtig zou zijn als we zouden stoppen. En dat de kas nu leeg is: het zij zo. We zullen voor volgend jaar proberen om nieuwe sponsors aan te trekken want op lange termijn zal het anders lastig worden. De kermiskoersen zijn overal bedreigd, kijk maar naar Strombeek-Bever waar er ook al geen meer is na een jarenlange traditie.”

Ook dit jaar zal Josée Olbrechts, de weduwe van Louis Vis, aanwezig zijn. “Ze wordt gebracht met het busje van rusthuis. Zij hielp vroeger actief mee maar nu zit ze in een rolstoel. Nu zet ze zich aan de ingang van café Dennenhof. En aan iedereen die voorbijkomt geeft ze een deelnemerslijst in ruil voor een euro. Ze is ‘stapelzot’ van de koers. Voor haar is dit een evenement van het jaar. En achteraf krijgt ze altijd een ruiker bloemen.”

De koers voor elites zonder contract gaat zaterdag om 15 uur van start aan café Rubens. “We verwachten een 50 à 60 deelnemers aan de start. Hopelijk hebben we geluk met het weer en komt er net als andere jaren een pak volk opdagen. Eerst wordt wel een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van onze voorzitter. Deze editie wordt een eerbetoon aan hem…” Ook zondag is het in Beigem overigens ‘hoogdag’ want voor de Beigemse Brocante op den Dries worden opnieuw duizenden bezoekers verwachten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise