Onrust door veranderingen in Beigem-dorp

Er heerst onrust in de anders zo vredige deelgemeente Beigem omtrent de uitbreidingsplannen van de gemeente voor de plaatselijke basisschool. Het pleintje voor het oud-gemeentehuis wordt ingenomen door containerklassen en helemaal afgezet en ook de Raad der Beigemse Verenigingen moet verhuizen.

Ook is er de heikele kwestie van het oudstrijdersmonument. De gemeente heeft nu zelfs een brief naar alle Beigemnaars gestuurd om de gemoederen te bedaren.

De gemeentelijke basisschool in Beigem zit momenteel verspreid over twee sites. Om het capaciteitsprobleem op te lossen werden op de site aan de Gemeentehuisstraat al eens containers geplaatst. Maar de school zit nog overvol.

Nu wordt het oude schoolgebouw, waarin nog twee klassen waren ondergebracht, afgebroken en vervangen door een nieuwbouw, goed voor 88 extra leerlingen.

Klascontainers

Op het pleintje voor het oude gemeentehuis worden in de week van 11 augustus twee klascontainers en een sanitaire blok geplaatst waar de kinderen intussen terecht kunnen.

De hele zone wordt afgesloten zodat de veiligheid voor de kinderen altijd gegarandeerd is, ook als het schooljaar opnieuw begint. De afbraak van de oude school start na het bouwverlof. Deze situatie is voorzien voor minstens 2 à 3 jaar, zolang de werken duren.

Heel wat veranderingen op til dus en dat zorgt voor onrust bij de Beigemnaars. Dat het pleintje voor het oud-gemeentehuis volledig ingenomen wordt én afgesloten betekent onder meer dat buurtbewoners hun parkeerplaatsen verliezen.

‘Ook het gelijkvloers van het oud-gemeentehuis wordt door de school ingepalmd’, legt waarnemend burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) uit. ‘De Raad van Beigemse Verenigingen moet daarom naar de kantine van FC Beigem verhuizen.’

Daarnaast komt ook nog dat de verkeersafwikkeling wordt herbekeken in functie van de veiligheid voor de kinderen. Zo zou het kunnen dat de Gemeentehuisstraat éénrichting wordt.

Monument oud-strijders 

Het oud-strijdersmonument op het pleintje zou de gemeente dan weer willen verplaatsen.

‘De kleuters zouden zo meer speelruimte krijgen. We zouden het sowieso ook moeten omheinen zodat ze er bijvoorbeeld niet gaan opkruipen. Een denkpiste dan is om het te verplaatsen richting kerk en parochiezaal. Ook al omdat het centrum van Beigem in de loop der jaren naar daar verschoven is.’

‘Maar de oudere bewoners houden daar dan wel weer aan vast… Maar één en ander blijkt sowieso niet zo eenvoudig omdat het monument geklasseerd is.’

Vage uitleg

De gemeente heeft om de onrust in te dijken een brief gestuurd naar alle Beigemnaars met een (vage) uitleg over wat ze nu van plan is.

‘Het probleem is vooral dat iedereen wat in het ongewisse zit’, beseft Selleslagh. ‘Vooral het toekomstig gebruik van het pleintje is een zorg. Maar we kunnen die vragen zelf nu nog niet beantwoorden. Er worden een aantal mogelijkheden onderzocht.’

‘Op dinsdag 26 augustus vindt een infovergadering plaats in de school. Dan zullen wij over meer informatie beschikken en de wijzigingen voor de toekomst toelichten.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise