Echtgenote zet Chileense werk Eddy Paulus verder

Gewezen postbode Eddy Paulus is op 56-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Hij en zijn vrouw Viviane Massaer zetten zich jarenlang in voor de weeskinderen in Chili. ‘Een en ander staat nu even op een laag pitje maar ik ga hier mee verder. Als eerbetoon aan hem…’, zegt Viviane.

Paulus was 35 jaar lang postbode, waarvan 29 jaar in Grimbergen centrum. ‘Sinds het begin van zijn ziekte 3,5 jaar geleden, was hij gestopt’, vertelt zijn vrouw Viviane.

‘Het was begonnen in september. Hij was moe en had een hoge bloeddruk. Dokters dachten eerst aan een depressie. Maar uiteindelijk bleek dat het om longkanker ging met uitzaaiingen.’

Drie jaar lang bleef Eddy moedig vechten maar op 26 maart verloor hij de strijd.

Eddy Paulus en zijn vrouw waren enorm sociaal bewogen. Al jarenlang zetten ze zich in voor weeskinderen in het Chileense stadje El Carmen. In 2003 beslisten ze om voor een maand naar het verre Chili te trekken. Zonder te weten wat hen ginds te wachten stond, vertrokken ze met volgeladen zakken naar het weeshuis ‘Hogar Nuestra Sehora de la Paz’ in El Carmen. Dat werd opgericht in 1964 door een zuster uit Tongeren en geeft onderdak aan 300 kinderen.

‘We kwamen in contact met het weeshuis via Nele Delrue, een leerkracht van onze zoon’, legt Viviane uit. ‘Door jaarlijks 100 euro te storten steunden wij al een kindje van het weeshuis. Dat geld liet toe dat het kind naar school kon gaan en een kans kreeg op een betere toekomst.’

‘In 2003 besloten we Tania te gaan bezoeken. We waren nieuwsgierig naar de leefomstandigheden van de weeskinderen en waren bereid om de handen uit de mouwen te steken.’

Eddy en Viviane kwamen met grote ideeën terug van die eerste reis. Ze hadden vastgesteld dat de infrastructuur van het kindertehuis vernieuwd moest worden. Ze besloten om een project op te starten waar ze hard voor werkten.

‘Door de steun van vrienden, familie en hulporganisaties konden we in 2005 twee volledig uitgeruste badkamers bouwen voor zo’n 40 kinderen van het tehuis, tijdens een werkvakantie van twee maanden.’

Zware aardbeving

Ook daarna ze via benefietacties in het Grimbergse geld inzamelen ten voordele van de weeskinderen. Daar kwam telkens 2 à 300 man op af. Toen het dorpje El Carmen zelf in 2010 ook mee getroffen werd door een zware aardbeving waren Eddy en Viviane opnieuw voortrekkers voor de wederopbouw.

Onder meer via acties in Grimbergse scholen en via socio-culturele verenigingen werd zoveel mogelijk geld verzameld om de eerste nood te lenigen. Op die manier werd bijna 25.000 euro ingezameld.

De ziekte van Eddy maakte sindsdien een en ander heel wat moeilijker. ‘We wilden nog eens teruggaan toen ons petekind was afgestudeerd maar dat is uiteindelijk niet meer gelukt’, vertelt Viviane.

‘Hij kon en mocht niet meer vliegen. Een en ander staat nu even op een laag pitje maar we gaan de activiteiten van onze vzw voortzetten. Eddy zou dat zeker zo gewild hebben. Als eerbetoon aan hem gaan we dat dan ook doen.’

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op woensdag 2 april om 10 uur in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Beigem.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise