Galmaarden gaat zonnepannelen plaatsen op gemeentelijke gebouwen

De gemeente Galmaarden gaat zonnepanelen plaatsen op haar gemeentelijke gebouwen. Dit is onderdeel van het klimaatactieplan van het Burgemeestersconvenant dat ook Galmaarden heeft ondertekend. Met dit plan willen ze inzetten op een gemeentelijk klimaatbeleid door onder andere projecten van hernieuwbare energie te realiseren en de CO²-uitstoot te verminderen. 

Een bijkomend voordeel om nu zonnepanelen te leggen is dat er vanaf 2023 ook voor lokale besturen de mogelijkheid bestaat om energie te delen met andere gemeentelijke gebouwen. Galmaarden heeft op de gemeenteraad van oktober dit plan goedgekeurd. De gemeente gaat dus zonnepanelen plaatsen op verschillende gemeentelijke gebouwen: de gemeentelijke loods in Tollembeek, het Sociaal Huis in Galmaarden, Seniorenwoningen Akkerwinde in Vollezele en het Lokaal Opvanginiatief in de Schoolstraat in Tollembeek.

Er zullen eerst nog een haalbaarheidsstudie en netstudie worden uitgevoerd voor deze gebouwen. Wanneer deze een goed resultaat bekomen zullen de zonnepanelen worden geplaatst. Afhankelijk van de uitkomst van de netstudie zouden er in totaal 250 zonnepalen kunnen geplaatst worden. Hiermee zal de gemeente 48.000 kg co² minder uitstoot hebben per jaar.

Als alles volgens planning verloopt zouden er in het voorjaar van 2024 de eerste zonnepanelen geplaatst worden.

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws