Op verschillende plaatsen in Dilbeek wordt -zoals in elke andere gemeente- regelmatig zwerfvuil achtergelaten. Dat kan gaan over banale zaken zoals een plastic zakje met vuil naast een vuilnisbak, motorolie in een veldweg, het niet opruimen van hondenpoep of de grotere sluikstorten zoals een zetel, bouwafval of een absoluut stort langs de snelwegparking in Groot-Bijgaarden. “De problematiek is groeiende, dat stellen we met z’n allen vast”, aldus Quaghebeur. “Al een aantal jaar zetten we daar actief op in door gemeenschapswachten aan te werven en de sluikstorters actief op te sporen. Als we ze kunnen vatten, ontvangen ze een GAS-boete van maximaal 350 euro. Maar we stellen vast dat we er vaak enorm veel werk in steken om alles op te ruimen. Dat kost natuurlijk heel veel geld. Dan is het ook logisch dat we de gemaakte kosten doorrekenen aan de overtreder. De regeling zal ingaan vanaf 1 januari 2023.”
Boete tot 1.000 euro
Die kosten voor de opkuis zijn niet te onderschatten en kunnen heel snel, heel hoog oplopen. Zo zal aan de overtreder 60 euro per begonnen uur of personeelslid doorgerekend worden voor het verwijderen van het afval en/of het inzetten van een voertuig. Verder kan er ook 120 euro aangerekend worden voor het inzetten van een speciaal voertuig zoals een vrachtwagen, bulldozer of veegmachine. Daarnaast wordt 10 euro gevraagd voor het inzetten van klein materiaal zoals een bladblazer. Ook voor de verwerkingskosten zal de overtreder diep in de zakken mogen voelen. Voor losse voorwerpen en afval tot 1dm³ zoals een sigarettenpeuk, blikje of zakdoek zal de sluikstorter 100 euro betalen en voor afval tussen 1dm³ en 1m³ wordt 250 euro aangerekend. Voor de grotere sluikstort tussen 1m³ en 5m³ mag je 500 euro ophoesten en voor afval van meer dan 5m³ is het al snel 1.000 euro.
De gemeente beschikt momenteel over een 8-tal mobiele sluikstortcamera’s, die sporadisch over het hele grondgebied worden ingezet. “Aan de snelwegparking in Groot-Bijgaarden werd deze zomer nog een stort gevonden, en dat is niet de eerste keer”, aldus Quaghebeur. “We hebben dat doorgegeven aan Agentschap Wegen en Verkeer, want als gemeente kunnen wij daar niet optreden. Nu we voor sluikstort en zwerfvuil in onze gemeente nog een stap verder gaan en de overtreders harden aanpakken, hopen we natuurlijk dat vervuilers twee keer nadenken en we de plaag van het sluikstorten een halt toe kunnen roepen. Iedereen die afval achterlaat op een niet-reglementaire wijze kan de rekening gepresenteerd krijgen.”