Dilbeek plaatst openbare laadpalen

De gemeente Dilbeek laat tegen 2020 tien openbare laadpalen plaatsen voor elektrische wagens. Aan cultuurcentrum Westrand werd al een paal geplaatst.

Voor veel automobilisten die met een elektrische wagen rijden is het belangrijk om te kunnen bijladen wanneer er langere afstanden moeten gereden worden. Daarom investeert Dilbeek samen met Eandis in de plaatsing van openbare laadpalen. Tegen 2020 moeten er in de gemeente tien palen staan, maar dit jaar nog worden er al drie geplaatst. De eerste paal staat intussen op de parking van cultuurcentrum Westrand. Ook op het Marktplein van Schepdaal en op een parking in een nieuwe wijk tussen de Brusselstraat en de Taaiboomstraat in Groot-Bijgaarden komen dit jaar nog palen.

“We hopen meer mensen te overtuigen om voor een elektrische wagen te kiezen”, zegt milieuschepen Karel De Ridder (Groen-sp.a). “Maar liefst 57 procent van de CO2-uitstoot in Dilbeek wordt veroorzaakt door mobiliteit. En van die 57 procent is er 47 procent op gemeentelijke wegen. We moeten dus echt inzetten op een gezondere wereld. Bij de gemeentediensten doen we dat nu volop. Telkens wanneer er een dieselwagen van de gemeente een bepaalde leeftijd heeft, verkopen we die en vervangen we die door een milieuvriendelijk alternatief. Tegen 2019 zouden we zo de helft van het wagenpark kunnen vergroenen en vernieuwen. Dat maakt allemaal deel uit van ons klimaatactieplan”, aldus Karel De Ridder.