Molendomein Sint-Gertrudis-Pede deze zomer klaar

Het waterlandschap achter de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede is na jaren van wildgroei bijna in ere hersteld. Met de steun van de Vlaamse Overheid werd het molendomein grondig heringericht.

Het landschapsbeheersplan werd heel wat jaren geleden opgemaakt onder impuls van de toenmalige vzw Dilbeeks Erfgoed. Vandaag zijn de spaarvijvers en de natuurlijke vijver hersteld en zijn een aantal unieke zichten gecre√ęerd op onder meer de kerk en de voormalige brouwerij Goossens.

Er is ook een vlonderpad aangelegd op de natuurlijke vijver, waardoor toekomstige bezoekers het water echt kunnen beleven. Tijdens de werken werden ook historische funderingen ontdekt waarvan de oorsprong momenteel verder wordt onderzocht door archeologen.

molendomein pede dilbeek 2Begin deze week ging het beheerscomit√© dat de herinrichting opvolgt een kijkje nemen naar de voortgang van de werken. De leden waren heel¬†tevreden met het herstelde ‚Äėwaterland tussen brouwer en molen‚Äô bijna 8 jaar na de start van de hele procedure. Heel wat bewoners ontdekken nu pas de volledige omvang en de pracht van dit natuurgebied.

Het waterlandschap is uniek in combinatie met het zicht op de historische gebouwen uit de omgeving en het domein heeft ongetwijfeld een groot toeristisch potentieel.

Maar voorlopig is het terrein nog even werfzone. Het is wachten op de lente om de laatste aanplantingen en het inzaaien van de weide en paden te kunnen uitvoeren.

Een grote opening voor het publiek is pas gepland tegen het begin van de zomervakantie, als het gras stevig gegroeid is. Ondertussen wordt ook nagedacht hoe een bezoek aan het molendomein in de toekomst kan gepromoot worden.

(Foto’s: gemeente Dilbeek)