500 cartoons in kunstboek ter ere van Brasser

De tijdelijke vereniging ‘Brasser2016’ organiseert 15 jaar na zijn overlijden een passend eerbetoon voor cartoonist Brasser. Op donderdag 10 maart is in Humbeek een huldeviering voorzien en een paar dagen later ook een grote tentoonstelling van Brassercartoons.

Daarnaast wordt over zijn ‘leven en werk’ een kunstboek uitgegeven dat 256 pagina’s zal tellen. Dit zal naast getuigenissen van familieleden en collega’s van Brasser ook ruim 500 spotprenten bevatten.

Op 15 maart 2016 zal het precies vijftien jaar geleden zijn dat cartoonist en Paul De Valck, alias Brasser, overleed. De ereburger van Grimbergen produceerde meer dan 15.000 cartoons die gepubliceerd werden in kranten als De Standaard, Het Nieuwsblad en ‘t Pallieterke.

“Paul De Valck groeide op in Humbeek, maar volgde daarna zijn vrouw naar Schepdaal”, legt André Van Laer van het comité ‘Brasser 2016’ uit. “Als cartoonist behaalde hij heel wat prijzen op nationale en internationale cartoonales, zoals in Japan, de Verenigde Staten, Engeland, Zuid-Afrika, Polen, Nederland en Frankijk.”

Paul De Valck heeft al een borstbeeld aan het Re-Mi-centrum in Humbeek en u komt er dus nog een unieke biografie ‘Brasser, leven en werk’.’ Heel wat inwoners van Humbeek en Schepdaal verleenden hun medewerking en ook een hele reeks cartoonisten werkte mee.

Op 12, 13 en 14 maart is er in Humbeek een tentoonstelling van een driehonderdtal cartoons, met daarbij een reeks zelden getoonde spotprenten en foto’s.

Ook de zeven Grimbergse scholen werken mee. De kinderen zullen zelf cartoons maken, die op de tentoonstelling worden voorgesteld.

U kan vooraf intekenen voor het boek en dit tot eind februari 2016. U betaalt dan slechts 20 euro (handelsprijs daarna: 25 euro). In Grimbergen en Schepdaal wordt het vooringetekende boek gratis aan huis besteld. U kan storten op rekening: BE21 9531 3235 0203 van “Brasser 2016”. Op de betalingsstrook duidelijk adres vermelden waar het boek eventueel naartoe moet gestuurd worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise