Afrit 12 Ring afgesloten voor proefproject

Het op- en afrittencomplex Kattebroek (afrit 12) in Groot-Bijgaarden wordt voor twee maanden afgesloten voor een proefproject. De precieze planning is nog niet gekend, maar nog deze maand zou er gestart worden.

Daarmee willen het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente de impact van een afsluiting onderzoeken op het verkeer op gemeentelijke wegen, de Ninoofsesteenweg, de Ring en op- en afrittencomplexen 11 en 13.

Afrit 12 wordt nu vaak gebruikt door bestuurders die de drukte van de Ring en de Ninoofsesteenweg willen vermijden, maar daardoor in de straten van het Dilbeekse centrum voor extra verkeer zorgen. Dat weegt zwaar op de leefbaarheid van die woonstraten en wijken.

Een tweede reden om de effecten van een mogelijke sluiting van het op- en afrittencomplex te meten, is dat er heel dichtbij – op minder dan een kilometer – twee andere complexen zijn die het verkeer kan gebruiken: Sint-Agatha-Berchem (nr. 11) en Dilbeek (nr. 13).

Het doorgaande verkeer kan dus gebruik maken van deze op- en afritten om de ring op te rijden of te verlaten.

Met het proefproject wordt nog geen keuze gemaakt voor of tegen een mogelijke sluiting. De resultaten van de metingen en de mogelijke verschuivingen op het gemeentelijk wegennet spelen wel een grote rol bij het bepalen van een standpunt.

De objectieve meetgegevens en een analyse ervan, worden meegenomen bij de opmaak van het nieuwe mobiliteitsplan. De Vlaamse overheid blijft een beslissende stem hebben.

De omwonenden krijgen volgende week een brief in de bus van het Agentschap Wegen en verkeer met de exacte timing en contactgegevens.