Jongste kandidaat Open VLD dialogeert met eigen app

Filip Moons uit Dilbeek, met 23 jaar de jongste kandidaat voor Open VLD in Vlaams-Brabant, pakt in de verkiezingsstrijd uit met de zelf ontwikkelde app #MoonsNu waarmee hij de digitale dialoog met de kiezer wil aangaan.

Moons is als masterstudent Wiskunde & Computerwetenschappen aan de VUB nogal bezeten door de digitale wereld. Hij schrijft voor het wiskundige lerarentijdschrift Vector! en gaf vorig jaar een eerste zomerkamp voor jongeren over het ontwikkelen van games. Vorig jaar was hij in Dilbeek mede-oprichter van de lokale Jong VLD-afdeling, waarvan hij ook voorzitter is.

‘Anno 2014 verwacht je, net als in de Amerikaanse kiescampagnes, een digitale strijd om de kiezer’, zegt Moons. ‘Dat valt tegen: er is enkel de leutige 3D-versie van Kris Peeters, maar over inhoud werd er nauwelijks gesproken.’

‘Met de #MoonsNu-app leg ik dagelijks een stelling voor aan de gebruiker. Dat kan heel concreet zijn zoals ‘Moeten we naar een nultolerantie voor alchohol in het verkeer?’ of net heel ideologisch ‘Is de vrijheid van meningsuiting absoluut en onvoorwaardelijk?’

filip moons app 2De gebruiker krijgt dan wat objectieve uitleg over de stelling en moet aangeven of hij het eens of oneens is, of zich liever onthoudt.

‘Pas dan wordt mijn mening beschikbaar en kun je reageren. Waren we het niet eens, dan wil ik graag weten of ik je heb kunnen overtuigen.’

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, die dinsdag naar Dilbeek kwam voor het lanceringsmoment, vindt het een originele campagnetool van de jongste kandidaat op haar Vlaamse lijst.

‘De meeste mensen zijn passieve gebruikers van sociale media. Filip toont hoe je creatief zelf aan de slag kunt met politiek en sociale media, door zelf een platform te ontwikkelen’, stelt Rutten. ‘Het is een ideaal middel om ons partijprogramma ook interactief te verduidelijken en in directe dialoog met de kiezer te treden.’

De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en in de Google Play Store of via www.moons.nu.