Veiligheidscel Denderleeuw oefent noodsituaties

De leden van de gemeentelijke veiligheidscel van Denderleeuw kwamen maandag 20 februari samen in de raadzaal van het administratief centrum om deel te nemen aan een crisisoefening.

Volgens het (fictieve) scenario was er brand uitgebroken in het IKSO ‚Äď campus Middenstraat, met een grote evacuatie tot gevolg en enkele licht- en zwaargewonden die overgebracht werden naar ziekenhuizen in de omgeving.

Het scenario werd niet op de school zelf uitgerold, maar enkel rond de tafel ‚Äėnagespeeld‚Äô samen met de directie van de school. Er werden een aantal werkpunten opgelijst waaraan de komende maanden prioriteit wordt gegeven.

‚ÄúDe federale noodplanningscel van de provincie Oost-Vlaanderen helpt gemeentebesturen bij het up-to-date houden van hun noodplannings- en co√∂rdinatierichtlijnen en bij het trainen van de lokale veiligheidscel‚ÄĚ, vertelt burgemeester Jo Fonck (SP.A-Open).

‚ÄúHet algemeen nood- en interventieplan (ANIP) van de gemeente mag niet theoretisch blijven, maar moet op regelmatige basis aan de praktijk getoetst worden. Door lessen te trekken uit een oefening, kunnen we ons plan bijsturen zodat dit zo nauw mogelijk aanleunt bij de realiteit op het interventieterrein √©n kunnen we in geval van echte nood optreden met kennis van zaken.‚ÄĚ

Onlangs werd nog een succesvolle bereikbaarheidsoefening opgezet voor de leden van de veiligheidscel. In een volgende oefening ligt de focus op de psychosociale hulpverlening bij een crisissituatie.

Topartikels editie Ninove-Dender