Nieuw schepencollege Denderleeuw ingezworen (+ foto's & video)

In Denderleeuw legde het nieuwe schepencollege maandagavond de eed af. De vergadering, bijgewoond door een honderdtal toeschouwers, was in feite louter protocollair, maar ze had wel opnieuw een hoog theatraal gehalte.

De nieuwe oppositiefracties – N-VA, Open VLD, Plus, Vlaams Belang en DVD – lazen elk eerst een verklaring voor.

Vooral Geert Van Schelvergem (Plus) haalde in een emotioneel geladen ‘afscheidsspeech als schepen van Sport en Onderwijs’ hard uit naar CD&V, maar ook persoonlijk naar raadslid Marleen Buydens, die in 2012 als tweede achter Van Schelvergem stond op de lijst van Open VLD-Plus.

Hij daagde haar uit hem recht in de ogen te kijken. “Iedereen mag en moet weten dat ik Buydens zowel politiek als privé gedurende jaren heb gesteund en tot op vandaag weet ik niet wat de reden is waarom zij mij op die manier de rug toekeert. Ik heb me jaren voor haar politieke carrière ingezet en dit is wat ik ervoor terug krijg”, klonk het.

Jo Fonck (SP.A-Open) vond de aanval wat al te gortig en nam het op voor Buydens: “Marleen is nota bene de enige die altijd woord heeft gehouden nadat SP.A-Open en Open VLD-Plus in 2012 eerst een akkoord hadden gesloten.”

Vervolgens legden de vijf schepenen – Jo Fonck (SP.A-Open), Jan De Nul (CD&V), Yves De Smet (SP.A-Open), Sofie Renders (CD&V) en Jürgen Ruysseveldt (SP.A-Open) – de eed af, wat ironisch genoeg moest gebeuren voor aftredend burgemeester Jan De Dier. De Dier had zelf even voordien voor het eerst het woord genomen als DVD’er.

De verdeling van de bevoegdheden in het nieuwe college wordt wellicht in de komende dagen vastgelegd. Op de eedaflegging van de nieuwe burgemeester, Alberic Sergooris (CD&V), wordt het nog even wachten tot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans het licht op groen zet. Sergooris zelf ontkende overigens een krantenbericht van vorige week dat suggereerde dat zijn aanstelling alsnog een probleem zou kunnen zijn.