Nieuwe interventievoertuigen voor brandweer Denderleeuw (+ video & foto's)

Het brandweerkorps en het gemeentebestuur van Denderleeuw stelden zondagmorgen op het Dorp twee nieuwe interventievoertuigen van de brandweer voor.

Het gaat meteen om de laatste aankopen die Denderleeuw zelf nog uitvoert, want op 1 januari 2015 gaat de brandweer van Denderleeuw deel uitmaken van de hulpverleningszone Zuid-Oost.

Het eerste voertuig is een haakarmvoertuig met kraan. Het wordt ingezet in allerlei interventies: technische bijstand bij brand, ongevallen, wateroverlast en duikinterventies, takelen van een voertuig met de kraan.

Het voertuig heeft een maximaal toegelaten massa van 26 ton en is voorzien van een kraan X-Hipro 192. ‘Met deze kraan worden bruuske bewegingen aan het uiteinde van de arm vermeden. De kraan heeft een bereik van 17 meter en kan op die afstand nog 500 kg tillen. Op 3 meter kan deze kraan 5 ton tillen’, zegt commandant Sven De Leeuw.

‘In de cabine is ruimte voor vijf personen. Het gaat om een verhoogd model en achteraan is er een verstelbare stootbalk om toe te laten langere containers te vervoeren.’

Het tweede voertuig is een commandowagen Mercedes Vito, een 4×4-auto voor de officier van wacht. De commandowagen beschikt over een administratieve cel  met laptop, mobiele printer en 3G-verbinding.

De wagen heeft draaibare voorzetels waardoor een vergaderopstelling mogelijk om met vier personen te overleggen bij crisissituaties.

Achteraan is plaats voor een persluchttoestel en de nodige gasmeters.