Denderleeuw herdenkt 100 jaar Groote Oorlog

De cultuurdienst van Denderleeuw werkte samen met de commissie Patrimonium een programma uit om de ‘Groote Oorlog’ waardig te herdenken.

Er zijn twee tentoonstellingen, een filmforum met oorlogsfilms, een voordracht over de allerlaatste getuigen van WO I en er worden deze maand twee oorlogsfoto’s opgehangen in het straatbeeld voor het project ‘WO I in beeld’.

Dubbeltentoonstelling ‘De oorlog en zijn helden’

Van 9 tot 16 november kan u in Kruispunt de prachtige dubbeltentoonstelling ‘De oorlog en zijn helden’ bezoeken.

De Heemkundige Kring Iddergem geeft aan de hand van oorlogsmateriaal een beeld van de eerste wereldoorlog.

Kunstenares Linda Van der Meeren doet hetzelfde op haar manier: zij maakte maar liefst 100 werken voor 100 jaar oorlog.

De tentoonstelling is te bezichtigen op zondag 9 november 2014 van 13 tot 18 uur in Kruispunt.

Daarna ook dagelijks van 10 tot 16 november 2014 van 10 tot 18 uur. De toegang gratis.

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog’

Van 9 tot 16 november is er ook in Den Breughel een mooie tentoonstelling die u moet gezien hebben.

De Heemkundige Kring Wallo en de gemeentelijke cultuurdienst zetten er het verhaal van de eerste wereldoorlog om in woord en beeld.

Deze tentoonstelling is het resultaat van jarenlange voorbereiding en toont unieke en zeldzame voorwerpen. De drijvende krachten zijn Valère Uyttersprot van de heemkundige kring uit Welle en zijn dochter Lieve.

Dankzij de indrukwekkende foto- en postkaartencollectie van Walter Van Sinay wordt de tentoonstelling ook geïllustreerd met beelden uit Denderleeuw zelf.

Bezoeken kan op zondag 9 november 2014 van 13 tot 19.30 uur in Den Breughel. Daarna ook dagelijks van 10 tot 16 november 2014 van 10 tot 19.30 uur. De toegang gratis.

Een week lang spannende oorlogsfilms

Van 9 tot 15 november is Den Breughel een knusse bioscoop, met elke dag een boeiende oorlogsfilm, echte klassiekers in het genre. De vertoning start telkens om 20 uur.

 • Zondag 9 november: All Quiet on the Western Front (originele versie uit 1930)
 • Maandag 10 november: The Trench
 • Dinsdag 11 november: Paths of Glory
 • Woensdag 12 november: Beneath Hill 60
 • Donderdag 13 november: The Lost Battalion
 • Zaterdag 15 november: Un Long Dimanche de Fiançailles

Tickets kosten 2 euro per film en 10 euro voor een abonnement. Inschrijven kan via 053 64 54 00 of inschrijvingen@denderleeuw.be.

De allerlaatste getuigen van WO I

Vrijdag 14 november geeft Philip Vanoutrive om 20 uur in Den Breughel een lezing over de allerlaatste getuigen van WO I.

In zijn gelijknamige boek geeft Philip Vanoutrive een stem aan meer dan 40 oorlogskinderen, nu hoogbejaarde maar kranige mannen en vrouwen.

Ze herinneren zich de gebeurtenissen nog zeer goed. Weerzinwekkende maar ook ontroerende verhalen komen vaak het eerst ter sprake.

Tijdens de causerie spreekt Vanoutrive over zijn ontmoetingen met de hoofdrolspelers en vertelt hun verhaal.

Tickets kosten 2 euro. Inschrijven kan via 053 64 54 00 of inschrijvingen@denderleeuw.be.

Herdenkingsplechtigheid Wapenstilstand

In het herdenkingsjaar rond 100 jaar Groote Oorlog krijgt ook de jaarlijkse Wapenstilstandsceremonie bijzondere aandacht.

Met Wapenstilstand gedenken we echter niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook die van de Tweede wereldoorlog en bij uitbreiding deze van alle oorlogen in de wereld.

Programma 11-novemberviering in Welle en Denderleeuw

 • 9.15 u.: Hulde en neerleggen bloemenkrans op de begraafplaats in Welle (Er is mogelijkheid om mee te rijden met de bus voor de hulde in Welle. Vertrek om 9.00 uur aan het gemeentehuis op het Dorp in Denderleeuw)
 • 10.00 u.: Misviering ter herdenking van de slachtoffers en de overleden oud-strijders in de Sint-Amanduskerk Denderleeuw
 • 10.45 u.: Hulde en neerleggen bloemenkrans aan het gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten aan de kerk
 • 11.00 u.: Optocht naar het monument ter nagedachtenis van Dr. Cochez (met neerlegging bloemenkrans door het Rode Kruis) en naar de begraafplaats van Denderleeuw (met neerlegging bloemenkrans aan het monument van de gesneuvelden)
 • 11.30 u.: Receptie in zaal De Vrede, Dorp, Denderleeuw

De plechtigheden worden begeleid door burgemeester en schepenen, gemeenteraadsleden, OCMW-raadsleden, brandweer, politie, de Koninklijke Harmonie De Dendergalm, afgevaardigden adviesraden, Rode Kruis, Vriendenkring Civiele Bescherming, genodigden en publiek.

Twee authentieke legerjeeps en de gemeentelijke bus begeleiden de optocht naar het kerkhof waar het nationaal volkslied, de Vlaamse Leeuw en the Last Post gespeeld worden. Na de optocht is er in zaal De Vrede een drankje en een aperitiefhapje.

Programma 11-novemberviering in Iddergem

Organisatie: NSB afdeling Iddergem.

 • 11.20 u.: Samenkomst aan de kerk in Iddergem
 • 11.30 u.: Misviering ter herdenking van de slachtoffers en de overleden oud-strijders in de Sint-Amanduskerk Iddergem
 • 12.15 u.: Optocht naar de begraafplaats in Iddergem, hulde en neerlegging van bloemenkransen aan het monument van de gesneuvelden. De muzikanten van de Pepingen Pipe Band zorgen voor de muzikale begeleiding
 • 12.45 u.: Receptie in de parochiezaal, Aststraat in Iddergem
 • 14.00 u.: Maaltijd (enkel na inschrijving via lorenzo.de.prez@gmail.com)