Leeuwse harmonieorkesten samen in concert ‘Nooit meer oorlog’

Zaterdag 13 september start het eindejaarsoffensief van de herdenkingsplechtigheden rond ‘100 jaar Groote Oorlog’ in Denderleeuw. Die avond concerteren de harmonieorkesten Sint-Cecilia Welle en De Dendergalm samen onder de noemer ‘Nooit meer oorlog’.

In de week van Wapenstilstand zijn er nog tal van evenementen gepland rond ‘100 jaar Groote Oorlog’. Op 28 juli 2014 was het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Het was het eerste conflict op wereldschaal, daarom spreekt men nog altijd van de ‘Groote Oorlog’.

Rond deze verjaardag werkte de cultuurdienst samen met de Commissie Patrimonium een mooi programma uit om de oorlog waardig te herdenken. WO I in beeld

‘Vanaf april plaatsen we maandelijks een unieke oorlogsfoto in het straatbeeld. Deze foto’s tonen telkens een stukje van Denderleeuw tijdens WO I’, legt schepen van Patrimonium Jan De Nul uit. ‘Sinds gisteren prijkt aan de Kemelbrug een foto van Duitse soldaten van de Bahnwache die poseren op de sporen onder de Kemelbrug.’

‘Vorige maanden werden al oorlogsfoto’s geplaatst van onder meer het munitiedepot op de Steenweg, een klas uit de Kloosterschool in Iddergem, de bloembedeling in Welle, dr. Cochez tijdens WO I.’

Meer info over de foto’s en het project ‘WO I in beeld’ is maandelijks terug te vinden in De Schakel en uiteraard ook op de gemeentelijke website: www.denderleeuw.be/100jaargrooteoorlog.

Harmonieconcert

Zaterdag 13 september is er dan het concert ‘Nooit meer oorlog’. Koninklijke Harmonie De Dendergalm uit Denderleeuw en VKF Sint-Cecilia Welle slaan hiervoor de handen in elkaar.

‘Het concert is een unieke samenwerking van de beide harmonieorkesten uit onze gemeente. Dergelijke samenwerking gebeurt niet zo vaak, maar in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog wilden de beide harmonieën hun steentje bijdragen’, legt cultuurschepen Alberic Sergooris uit.

Als muzikant, als voormalig dirigent van De Dendergalm en als schepen van Cultuur is hij bijzonder opgetogen met dit initiatief:

‘De dirigenten Miguel van Vaerenbergh en Willem Moeyersoons hebben er hun schouders onder gezet en muziekstukken uitgezocht van de periode rond de wereldoorlogen. Het concert wordt bovendien ondersteund door beelden uit de eerste Wereldoorlog.’

Het concert start om 19.30 uur in zaal Den Breughel. Toegangstickets kosten 4 euro en zijn verkrijgbaar bij de harmonieën en in de cultuurdienst.

Tal van herdenkingen rond Wapenstilstand De week van Wapenstilstand, van 8 tot 16 november, vormt het orgelpunt van het herdenkingsjaar.

Dan staan een dubbeltentoonstelling op het programma, een filmforum en een lezing door Philip Vanoutrive over zijn interviews met de allerlaatste getuigen van de eerste wereldoorlog.

Topartikels editie Ninove-Dender