Sociaal restaurant ‘t Frinket bestaat tien jaar

Met een feestmaal voor zo’n negentig 65-plussers werd de tiende verjaardag van sociaal restaurant ‘t Frinket in Asse gevierd. Iedere woensdagmiddag biedt het Sociaal Huis een goedkope maaltijd aan zodat 65-plussers eens niet zelf moeten koken.

Het verhaal van ‘t Frinket, het restaurant van het Sociaal Huis van de gemeente Asse, begon tien jaar geleden met mosselen op het menu. “En het was meteen een succes want de inschrijvingslimiet werd meteen bereikt”, zegt schepen van Sociale Zaken Katleen Meersseman (N-VA). Het was haar voorgangster, de betreurde schepen Micheline De Mol, die met het idee van een sociaal restaurant op de proppen kwam.

“Aanvankelijk opende ‘t Frinket veertiendaags, maar al snel werd besloten om elke week de deuren te openen. De OCMW-keuken bereidt elke week op woensdag een kleine honderd extra maaltijden. Alles is huisbereid. Voor slechts negen euro kunnen 65-plussers uit Asse in het Sociaal Huis elke woensdagmiddag een driegangenmenu komen eten”, aldus Katleen Meersseman. Het feestmenu woensdag bestond zo uit kaas- en garnaalkroketjes, kalkoenrollade met gestoofde groentjes en een stukje taart.

Maar ‘t Frinket is niet enkel een plaats waar lekker gegeten kan worden, het restaurant groeide uit tot een ontmoetingsplek waar vriendschappen ontstaan. “We merkten echt dat er vraag naar was bij onze senioren. Voor sommigen is het een goede gelegenheid om eens buiten te komen en niet eenzaam thuis te zitten. Anderen kunnen dan weer eens hun kookpotten laten staan. Wekelijks ontvangen we een tachtigtal eters. Heel wat senioren blijven terugkomen, al zien we wekelijks ook nog nieuwe gezichten. Er is zelfs al vraag naar een tweede dag, zo’n succes is het”, zegt coördinator Annelies Couck.

Dat succes is ook mede te danken aan de vrijwilligers. “Als coördinator kan ik wekelijks rekenen op een vaste groep vrijwilligers. Zij zetten op voorhand de zaal klaar, bedienen de mensen, staan achter de toog en ruimen nadien alles op. Vandaar ook dat Marie Roos, Danielle, Nancy, Gilberte, Marcel en Jan vandaag zelf eens in de bloemen gezet worden en bij aan tafel mogen schuiven. Wij nemen hun taken eens over”, zegt Annelies Couck.

De deuren van ‘t Frinket openen elke woensdag om 11.30 uur in het Sociaal Huis. “Maar de bezoekers staan dan al aan te schuiven aan de deur”, klinkt het. Het maandmenu wordt op voorhand aangekondigd, en het is noodzakelijk om op voorhand in te schrijven via de website van de gemeente: https://www.asse.be/sociaal-restaurant-t-frinket.

Wie graag wil komen eten maar niet tot in de Gasthuisstraat raakt, kan een beroep doen op de mindermobielencentrale van de gemeente.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk