Open Monumentendag legt dit jaar sterke focus op Kobbegem

Op zondag 10 september is het opnieuw Open Monumentendag, de dag waarop heel wat monumenten in Vlaanderen de deuren openen. In Asse gaat de focus dit jaar naar deelgemeente Kobbegem, waar je een unieke donjon kan bezoeken.

Deze zomer was het Torenhof in Kobbegem al het decor voor het FielFestival en in onze zomerreeks gingen we al eens dieper in op de geschiedenis van deze eeuwenoude, authentieke hoeve.

Op zondag 10 september kan het grote publiek het Torenhof met unieke donjon ontdekken naar aanleiding van Open Monumentendag. En dat is niet het enige historische gebouw in Kobbegem dat die dag de deuren opent. Onder het thema ‘tussen torens’ openen ook de Sint-Goriks- en Magdalenakerk en het brouwershuis Den Hert de deuren.

Gidstochten

Wandel er van de kerk- naar de brouw- en burchttoren en kom alles te weten over de historische ontwikkeling van Kobbegem. Je krijgt een boeiend verhaal over twee gehuchten langs de Molenbeek, over twee rivaliserende abdijen, een prestigieuze vijftiende eeuwse donjon, een verdwenen en nieuwe kerk, een bruisende brouwerij met pachthof en nog zoveel meer.

De Monumentenwachters, lokale gidsen en eigenaars nemen je graag op sleeptouw. In en rond de kerk zijn er vanaf 13 uur rondleidingen die focussen op verschillende thema’s. In het brouwershuis Den Hert kan je het art-deco interieur vanaf 13.30 uur ontdekken via een gegidste rondleiding. En in het Torenhof werd een tijdelijke trap gezet zodat de donjon toegankelijk is. Voor families met kinderen is er een leuke familiedoetocht.

Eerste markt

Naar aanleiding van deze dag organiseert buurtcomité Kobbegem een eerste Kobbegemse markt. Het buurtcomité brengt er tussen 14 en 16 uur allerlei lokale producten en diensten samen en een verzameling van oude foto’s van dorpsfiguren, gebeurtenissen en monumenten die Kobbegemnaren in het verleden namen.

Alle activiteiten zijn zondag gratis. Aan het infopunt aan de kerk kan je een wandelkaartje afhalen. Alle locaties liggen op wandelafstand van elkaar. Het is aangeraden om te voet of per fiets naar Kobbegem te komen. Wie met de auto komt, kan parkeren in de industriezone Broekooi, op 750 meter van het centrum van Kobbegem.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk