Emilie Brisné (18) uit Asse is een van de finalisten voor Miss België

Uit de bijna driehonderd kandidates heeft de organisatie van Miss België de voorbije weken haar 33 finalisten gekozen. De huidige Miss België Celine Van Ouytsel staat heel binnenkort haar titel af aan één van deze 33 dames. Een datum van de nationale verkiezing is er nog niet. Eén van de kandidaten op de titel is de 18 jarige Emilie Brismé uit Asse.

Het is een droom voor mij om België te vertegenwoordigen.

“Samen met mijn zus Laeticia kijk ik al een hele tijd uit naar de verkiezing van Miss België. Ik was een beetje toe aan een nieuwe uitdaging en mede door Corona kreeg ik wat meer vrije tijd. Reden genoeg dus om de uitdaging aan te gaan en om mijn kans te wagen. Ik zit in het zesde jaar economie-moderne talen. En aangezien ik volgend jaar van plan ben om hoger studies aan te vatten met minder vrije tijd tot gevolg, was het een beetje nu of nooit. Ik heb er alvast veel zin in. De finale komt dichterbij. Diep vanbinnen voel ik de positieve stress wel. Maar ik zie het al helemaal zitten.”

Deuren openen in de media en werk maken van het klimaat

“Ik hoop om via deze wedstrijd een plekje in de media te veroveren. Dat is altijd al een droom geweest. De titel van Miss België zou alvast heel wat deuren open. Maar eerst wil ik mijn diploma halen en verder studeren.”

“Ik was het voorbije jaar ook actief in de jongerenklimaatraad in Asse. Zo vertegenwoordigde ik samen met een leerkracht en een medeleerling onze school (de Sint-Martinusschool ASO uit Asse) in de gemeentelijke klimaatraad en bespraken we hoe we onze school groener kunnen maken. Als Miss België zou ik mijn mening hieromtrent en mijn ideeën nog meer kracht kunnen bijzetten. En wordt wat ik denk en zeg ook nog meer ‘serieus’ genomen.”

Voetbalcoach bij de U6 en de U7

“Sinds een aantal maanden ben ik ook voetbalcoach bij FC Asse Zellik. Mijn neef Robin Nelis vertelde me dat deze voetbalploeg coaches zocht. Omdat ik graag zie en er ook graag mee werk, heb ik toegehapt. Zelf heb ik ooit een jaartje voetbal gespeeld maar dat is al in een ver verleden. Als voetbaltrainster geniet ze ook van elke training met haar klein mannen. Op een speelse wijze, vol energie, train ik deze jongens waardoor ik hen geleidelijk aan zie evolueren. Ik zou er graag topsporters van maken. Later kunnen ze dan ook zeggen, Ik heb training gekregen van Miss België.”

Betovergrootvader met eigen straat

“Ik wil langs deze weg ook hulde brengen aan mijn betovergrootvader Louis De Bondt uit Zellik en zeggen dat ik heel fier op hem ben. Hij was een van de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Hij overleed op 23 of 24 oktober 1914 te Ramskapelle (West-Vlaanderen) als soldaat van het Ie Regiment Grenadiers en was toen 27 jaar oud. Hij werd geboren te Zellik op 15 juni 1887 en huwde met Maria Bettens op 30 september 1911. Het gezin had twee kinderen: Maria en Pierre Jean. Louis was in het Militieregister ingeschreven onder het nummer 119 (model B) en had als “Matriculenummer” 46522. De overlijdensakte, ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand van Zellik in 1924 vermelden: “Gestorven voor België”. Op het kerkhof van Zellik staat een herdenkingszuil met daarop de 6 namen van de gesneuvelden van de oorlog van 1914-1918 (waaronder dus mijn betovergrootvader) en 4 gesneuvelden van de Twee Wereldoorlog. Wist je dat in Zellik niet minder dan zevenentwintig straten naar personen werden genoemd, hiervan waren er elf van gesneuvelden of oud-strijders van één van beide oorlogen. En een van deze straten draagt de naam van mijn betovergrootvader Louis.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk