Mollems koffiebedrijf is ‘Bedrijf met het beste klimaat’

Eerder waren er al de straat en de school met het beste klimaat, maar het afgelopen jaar ging de gemeente Asse op zoek naar het ‘Bedrijf met het beste klimaat’. Vier Assese bedrijven wilden deze titel op hun palmares zetten en dienden een dossier in. Maatwerkbedrijf AMAB Asse in Mollem, Laboratoires Expanscience NV in Zellik en groenten- en fruitproducent BelOrta in de zone Broekooi konden de jury niet overtuigen met hun genomen klimaatacties. Idé Coffee Systems gelegen in de Mollemse industriezone kon dat wel waardoor zij de award en de cheque van tweeduizend euro, goed voor een klimaatvriendelijk bedrijfsfeest, in de wacht sleepten. Idé Coffee Systems stelt 19 werknemers te werk en verkoopt en verhuurt koffiemachines en alle bijbehorende producten voor de ideale koffiepauze.

“Sinds 2011 zitten we op deze locatie en de afgelopen jaren werd het gebouw vernieuwd, zo konden we enkele energiezuinige maatregelen nemen. Zo schakelden we over naar LED-verlichting, plaatsten we zonnepanelen en extra isolatie. Onze grootste droom is om op termijn te kunnen loskoppelen van het net”, zegt zaakvoerder Geert Windels. “Bovendien trekken we resoluut de kaart van Fairtrade koffie. Dat is koffie die klimaatneutraal geproduceerd wordt en waar de koffietelers een eerlijk loon krijgen. Ook andere producten zijn innovatief. Zo bieden we bekers aan gemaakt uit suikerriet en onze tassen zijn gemaakt van koffiegruis. We verspillen dus niets.”

En dat is dan ook de reden waarom de jury Idé Coffee Solutions als laureaat koos. “Het is een kleine speler met minder middelen en personeel om in te zetten op klimaatacties en duurzaamheid, maar toch hebben ze een grote impact”, legt schepen van Lokale Economie Sigrid Goethals (N-VA) uit.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk