Fors verlies voor Open VLD, even forse winst voor VB

Asse/Merchtem/Opwijk – Open VLD kreeg serieuze klappen in onze regio. Lijsttrekker Maggie De Block moest genoegen nemen met een achteruitgang van Open VD  van 15,3 % in Asse, 17,7 % in Opwijk en zelfs 22,1 % in Merchtem.

Grote winnaar in onze regio was – zoals in heel Vlaanderen – het Vlaams Belang. In Asse ging VB  9,7 % vooruit, 12,5 % in Merchtem en zelfs 16,6 % in Opwijk, het Opwijk van lijsttrekker Dries Van Langenhove.

verkiezingenN-VA ging er in onze regio, in tegenstelling tot de meeste regio’s in Vlaanderen, licht op vooruit. Enkel in Opwijk werd afgeklokt met een verlies van 1,7%. Wellicht speelt ook hier het Van Langenhove effect zijn rol.

Het was ook uitkijken naar het resultaat van PRO dat ik Merchtem zeer behoorlijk scoorde met 5,9 %. Maar in Opwijk (1,7) en in Asse (1,9) werd de symbolische kiesdrempel van 5% niet gehaald. CD&V en sp.a gingen er in onze regio licht op achteruit.

Deze cijfers zijn de resultaten van de verkiezingen voor de federale kamer.

In Opwijk moest Dries Van Langenhove toch Theo Francken laten voorgaan in de lijst met de meeste voorkeurstemmen. Voor het Vlaams Parlement klopte Inez De Coninck niet alleen haar partijgenoot Ben Weyts maar ook Gwendolyn Rutten.

In Merhtem haalde Lien Casier 1028 voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement, PRO-voorman Joris Verspecht wist 683 Merhtemnaren te bekoren.

In het kanton Asse moest Maggie De Block op het federale niveau de duimen leggen voor haar opvolger/voorganger Theo Francken. Goedele Liekens veroverde in het kanton Asse het zesde grootste aantal voorkeurstemmen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk