Hoeve Heierveld bakt Asschekoeken

Jan Coussens, coördinator van de Heierhoeve, was tegelijk druk bevraagd en gelukkig met de ruime publieke opkomst voor de officiële opening van het bakhuis op het domein. Tot 2015 was de Heierveldhoeve een verwilderde boerderij. Maar door een legaat van de eigenares Marie-Louise Deschepper kwam het domein met hoevegebouwen toe aan de vzw Rotonde uit Brasschaat en het MPC Sint-Franciscus uit Roosdaal, twee instellingen die heel actief zijn op het vlak van zorgbegeleiding voor jongeren en volwassenen met een beperking.

Jan Coussens werd aangesteld als conciërge en coördinator. Hij breidde de hoeve uit tot een ‘groene en inclusieve ontmoetingsplek’ met een zone voor deeltuinieren. Ook werd het oorspronkelijke bos hersteld en de gebouwen opgeknapt. Elke dag zijn er begeleide activiteiten voor en met mensen met een mentale of fysieke beperking. Met provinciale subsidies en ondersteuning van de Groep Intro werden het conciërgehuis en het oude bakhuis opnieuw opgebouwd. Pronkstuk is de oude bakoven die op traditionele wijze werd gebouwd en gerestaureerd. (Lees verder onder de foto’s)

Zondag 31 maart was het ideale moment om de Heierveldhoeve in het algemeen en de bakoven in het bijzonder officieel te openen. Elke week wordt in de bakoven brood gebakken. En ze maken er ook de traditionele Asschekoeken, volgens aloud recept. Die kon je trouwens proeven als je voldoende geduld had want ze waren erg gegeeerd.

Maar Jan Coussens heeft nog een grote ambitie: de oude schuur omvormen tot een gezellige bed & breakfast. De gasten zullen er mee instaan voor o.m. het onderhoud en het serveren van het ontbijt. “Zo kunnen mensen met een beperking van een vakantie genieten in een aangepaste omgeving”. Maar ook ‘gewone’ toeristen, bijvoorbeeld gezinnen met kinderen, zijn welkom om te komen genieten van de rust van de omgeving.

Wat kan jij van de Heierveldhoeve verwachten? Er zijn vier percelen van 40m² voor deeltuinieren, elke vrijdagnamiddag (van 15 tot 18 uur) kan je artisanaal brood of asschekoeken kopen. Eens de B&B klaar kan je er ook overnachten. Wie zich geroepen voelt zo’n mooi initiatief een steuntje in de rug te geven kan contact opnemen met Hoeve Heierveld via de webstie www.hoeve-heierveld.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk