Literatuur krijgt plaats in openbare ruimte

Dank zij initiatiefneemster Moniek De Vis en het gemeentebestuur krijgt de literatuur van schrijver die met Asse verwant zijn, een plaats in de openbare ruimte. Het project werd ‘Passanten’ genoemd en wil gedichten en proza een plaats geven in het straatbeeld. Een eerste van tien ‘leespunten’ werd zaterdag (2 februari) plechtig geopend. Op het pleintje waar het voormalige gebouw van het vredegerecht stond, werd een tekst van Ed Franck aangebracht.

Ed Franck 2
Auteur Ed Franck uit Zellik.

Ed Franck woont in Zellik. Hij is 77 en publiceerde meer dan 80 boeken. Heel divers van genre maar Franck is vooral bekend voor zijn jeugdboeken. Voor het boek ‘Zomer Zeventien’ waaruit het projectfragment werd gekozen, kreeg hij in 1992 de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Dat fragment uit Zomer Zeventien is dus het eerste ‘leespunt’ in Asse. Het werd voorgelezen door radioman Wilfried Haesen nadat burgmeester Van Elsen,  cultuurschepen Heyvaert en initiatiefneemster Moniek De Vis het project hadden toegelicht.

In de loop der maanden zal je nog andere leespunten in de openbare ruimte zien verschijnen want Moniek selecteerde tien schrijvers die een band met Asse hadden of nog hebben: Johan Anthierens, Aster Berkhof, Christian de Coninck, Josse De Pauw, Gaston Durnez, Kristien Emmerechts, Wies Moens, Gerard Walschap en zuster Lutgardis. Ed Franck is dan de tiende of de eerste, zo je wil.

Van al die schrijvers worden teksten aangebracht op het openbaar domein, verspreid over de gemeente. De tekst van Ed Franck vind je op het pleintje waar het vredegerecht stond. Dat werd ontworpen door landschapsarchitect Maarten Van de Voorde en wordt binnenkort verder afgewerkt.

ASSE Leespunt Passanten 2
Schepen van cultuur Geert Heyvaert en initiatiefneemster Moniek De Vis bij de maquette van het leespunt Ed Franck, ontworpen door Maarten Van de Voorde.
ASSE Leespunt Passanten 3
Ed Franck in gesprek met Wilfried Haesen.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk