Alle kledingcontainers plots weg uit Asse

In Asse zijn afgelopen week alle kledingcontainers plots uit het straatbeeld verdwenen, zonder dat daarover ook maar iets werd gecommuniceerd.

Het Vlaams Inzamelcentrum voor Textiel (VICT) had de voorbije drie jaar het gemeentelijke contract om kledingcontainers te plaatsen op 22 openbare plaatsen in Asse, wat samen goed was voor 33 containers.

Maar het VICT is dat contract nu kwijt. Afgelopen maandag besliste het schepencollege van Asse het nieuwe contract te gunnen aan de firma Curitas uit Zaventem.

Toch mag Curitas geen containers meer plaatsen op de bekende inzamelpunten. Het nieuwe contract stipuleert immers dat het inzamelen van kleding voortaan moet gebeuren via de twee gemeentelijke containerparken.

Curitas leverde deze week al de kledingcontainers op de beide containerparken. Daar vielen de parkbeheerders uit de lucht want blijkbaar was dat ook intern niet gecommuniceerd.

Volgens schepen Jan De Backer (CD&V), bevoegd voor afvalbeleid, loopt de communicatie inderdaad achter op de uitvoering. “We zijn in snelheid gepakt. De toewijzing van het contract gebeurde pas afgelopen maandag, maar technisch gezien kunnen we daarover pas communiceren als het verslag is goedgekeurd en dat gebeurt pas een week later. Maar het VICT werd al op de hoogte gebracht en de firma liet haar containers onmiddellijk ophalen”, aldus De Backer.

Ook op het containerpark blijft de kledinginzameling gratis.

“De kledingcontainers in het straatbeeld trekken sluikstorten aan. Daarom willen we ervan af en concentreren we deze containers op onze containerparken in Asse en Zellik. Maar er komt daarnaast ook vier keer per jaar een inzameling van kleding aan huis. De glasbollen nemen we eveneens stelselmatig weg uit het straatbeeld. We voorzien dit jaar 150.000 euro voor bijkomende afvalstraten, waarbij ook het glas ondergronds gaat.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk