Rampoefening Dandoy wordt klucht, hulpdiensten op foute adres

Een provinciale rampoefening op de site van het Seveso-bedrijf Dandoy in de bedrijvenzone van Mollem draaide gisteravond al van bij de start meteen in de soep. De voor de oefening opgetrommelde manschappen, meer dan honderd mensen, rukten uit naar het verkeerde adres.

Dandoy heeft in de bedrijvenzone namelijk twee vestigingen en alle hulpdiensten namen de afslag naar de vroegere Hof te Bollebeeklaan in plaats van de vestiging op de Assesteenweg, waar zich de opslag van chemische stoffen bevindt.

Pas om 19.50 uur reden de eerste brandweerwagens het juiste terrein op. Dat was liefst twintig minuten na de alarmoproep, terwijl de brandweerkazerne van Asse zich op nog geen drie minuten van het bedrijf bevindt.

Volgens het (fictieve) scenario brak er brand uit aan een vrachtwagencabine en was er risico op overslag naar het gebouw. Irriterende rookgassen verspreidden zich en in een feestzaaltje in de buurt klaagden feestgangers van irritatie aan de luchtwegen. Balans: acht gewonden.

Op het terrein viel uiteindelijk weinig te merken, buiten het ontplooien van het brandweermateriaal en de commandopost.

Waarnemers volgden het verloop van de gebeurtenissen en noteerden hun opmerkingen. Later volgt een evaluatievergadering met alle verantwoordelijken van de verschillende interventiediensten met de bedoeling de gevolgde procedures waar nodig aan te passen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk