Asse wil geen Chinezen bij Eandis

Asse verzet zich tegen de verkoop van veertien procent van Eandis, het distributienet voor gas en elektriciteit in 230 Vlaamse steden en gemeenten, aan het Chinese State Grid Europe Limited (SGEL).

De gemeenteraad steunde unaniem het standpunt van het schepencollege om niet mee te stappen in de omstreden aandelenverkoop. Bij de oppositie zaten N-VA en Groen al klaar om hun bezwaren te ventileren, maar burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) was hen te snel af met een verklaring dat Asse tegen de geplande financiële operatie zal stemmen op de algemene vergadering van Eandis Assets van 3 oktober.

Volgens Van Elsen nam het schepencollege zelf het initiatief en werd geen overleg gepleegd met andere steden of gemeenten.

“We werden gealarmeerd door de persberichten van de laatste dagen en moeten vaststellen dat er inderdaad heel wat gevaarlijke addertjes onder het gras zitten in die deal. We begrijpen ook niet wat Eandis gaat zoeken bij de Chinezen en niet kiest voor de bestaande verankering van steden en gemeenten. Met het rendement van 5 procent dat Eandis belooft zou men dat benodigde kapitaal vandaag in een bliksemschicht ophalen bij de banken of de bestaande partners, maar we kregen zelfs de kans niet”, aldus Van Elsen.

Het is koffiedikkijken of Asse zijn slag kan thuishalen. Voor de verkoop is een twee derde meerderheid nodig van steden en gemeenten. Asse is een van weinige steden en gemeenten die al echt te kennen gaf tegen te zullen stemmen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk