Mollem treurt om Rie van Pol (94) (+ video)

In Mollem overleed zaterdagnacht cafébaas en volksfiguur “Rie van Pol”, echte naam Hendrik (Rie) Amerijckx. Hij was tot ver buiten de dorpsgrenzen gekend voor een van de laatste authentieke volkscafés.

Rie van Pol overleed in zijn slaap in de nacht van zaterdag op zondag. Hij werd 94. Rie werd in Mollem geboren als Hendrik (Rie) Sylvia Amerijckx op 25 november 1921.

In feite is zijn volledige volksnaam “Rie van Pol van Pit”. Pit gaat terug naar de grootouders van Rie, de familie Moerenhout-Lauwers, die in 1880 op het Dorp in Mollem, vlak naast de kerk, hun intrek namen in een café-plus-boerderij.

Hun schoonzoon Leopold – Pol – die gehuwd was met dochter Amelia Moerenhout nam het café en de boerderij over in 1916. Na het overlijden van Pol in 1961 zette Rie de zaak verder. Hij was de jongste van acht en vrijgezel, net als zijn broers Petten en Fiel.

Het 19de-eeuwse café-interieur bleef al die tijd ongewijzigd en groeide de laatste decennia uit tot een toeristische attractie voor levensgenieters en bloggers. Toeristen uit de hele wereld bezochten het café sinds het opdook in internationale (bier)gidsen.

rie van pol Mollem

Maar ook voor de Mollemnaar werden café én waard een dorpsmonument. Het plaatselijke boerenparlement op maandagavond is al tientallen jaren een vaste waarde in het café.

“Vroeger waren we met 13 man, de laatste jaren nog met 6 of 7. Ieder doet er iedere week zijne zeg bij een goeie geuze. Rie was onze oudste, hij kon enorm vertellen over vroeger”, zegt Corneel Schelkens, een van de ‘parlementsleden’.

Zelfs de prijzen bleven er al jaren stilstaan. Het café was natuurlijk vooral gekend voor zijn oude lambik, geuze en kriek van Girardin. “Lambik is het enige echte bier”, was Rie’s overtuigde stelling.

De boerderij had Rie al een tijdje afgebouwd. Zijn laatste koeien deed hij ruim tien jaar geleden weg, maar toen had hij nog steeds een varken en een 25-tal kippen van het Franse ras Bleu de Landes. “Als hij een varken had geslacht, dan stond de hesp en de kipkap op tafel, met de geuze.”

De Vlaschaard

Rie had ook vele jaren een enorme collectie Bourgogne-wijnen in zijn kelder. In 1983 werd zijn café, samen met het dorpsplein van Mollem, gebruikt in de verfilming van de Vlaamse Streuvels-klassieker ‘De Vlaschaard’.

rie van pol Mollem

“Rie was een biolandbouwer nog voor dat woord bestond”, vertelt Etienne Keymolen, destijds de laatste gemeentesecretaris van Mollem en stamgast bij Rie sinds 1973.

“Hij gebruikte weinig of geen sproeistoffen. In zijn stallen waren zwaluwen en uilen thuis. Ik heb nog jaren een opgezette kerkuil gehad die was gestorven en van bij hem kwam. Rie had een groot hart voor natuur en erfgoed. Toen het 17de-eeuwse zweerkapelletje, vlak naast zijn deur, verdween voor de manege Hutse was hij daar het hart van in.”

Rie zat ook dertig jaar in de Mollemse dorpspolitiek. “Ik weet niet meer in welk jaar hij in de gemeenteraad is gekomen, maar ik heb hem altijd horen zeggen dat hij al de eerste keer werd verkozen maar nog te jong was om te mogen zetelen”, zegt Karel Van den Houte, oud-schepen en hartsvriend van Rie.

“Dat moet vlak na de Tweede Wereldoorlog geweest zijn(1946, werd intussen bevestigd, red). Hij had zijn vaste aanhang en was altijd verkozen. Hij bleef raadslid tot de fusie met Asse in 1976. In feite werden we pas echt goeie vrienden na de fusie. Toen ik schepen was en hij raadslid verstond hij duivels goed hoe hij het bestuur kon dwarsbomen als iets hem niet zinde. Hij kon de andere raadsleden vaak naar zijn hand zetten. We moesten meermaals beslissingen herzien omdat Rie dwarslag.”

De uitvaart heeft plaats op zaterdag 7 mei om 11.30 uur in de Sint-Stefanuskerk in Mollem.

Café blijft in familie

In Mollem vragen velen zich af welk lot het historische volkscafé – aan de gevel herken je zelfs niet dat het een café is –wacht, maar de kans is groot dat het gewoon blijft bestaan.

Rie van Pol was nooit getrouwd en had geen kinderen, maar na het overlijden van zijn neef Leo in 2004, eveneens een vrijgezel die altijd bij Rie inwoonde, regelde Rie meteen zijn eigen erfenis.

Hij schonk het café en de boerderij in 2004 aan zijn neef Jose Cooremans (66).

“Het is nog te vroeg om al echt iets te zeggen, maar het is wel mijn bedoeling om het café voort te zetten”, vertelt Cooremans. “Het is nu wel eerst opruimen. Zolang hij leefde mocht ik hier niets veranderen. “Na mijn dood mag je er je zin mee doen”, zei hij altijd. Daardoor is er heel veel werk aan het gebouw. Ik moet er dus eerst nog eens goed over nadenken.”

VIDEO: Cameraman Johan Stoefs uit Asse maakte anderhalve maand geleden nog deze mooie beelden in het café van Rie van Pol.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk