Centrum Basiseducatie opent nieuw lokaal in Asse

In de Sint-Martinusstraat, vlakbij de Markt en het OLV Ziekenhuis, opende het Centrum voor basiseducatie (CBE) Halle-Vilvoorde een nieuw leslokaal.

Het CBE Halle-Vilvoorde, met eigen lokalen in Ternat, Halle (Buizingen) en Vilvoorde, is een ‘open school’ die mensen met een zeer beperkte schoolervaring een opstap biedt naar het volwassenenonderwijs. In Vlaanderen is één op zeven volwassenen laaggeletterd. Bij de jongeren en jongvolwassenen is dat één op tien.

Het CBE Halle-Vilvoorde bestaat al 25 jaar en geeft in Asse zelf al vele jaren basiscursussen Nederlands aan anderstalige nieuwkomers. Dat gebeurt in ’t Mankement in Zellik en in het Oud Gasthuis in Asse en dat blijft ook zo.

“Met het nieuwe lokaal richten we ons vooral op Nederlandstaligen, die geïnteresseerd zijn in cursussen als werken met een tablet, computerlessen, taal op PC en rijbewijs”, zegt Adriana Van Kuijck, directrice van het CBE Halle-Vilvoorde.

“Voor die cursussen moesten de mensen uit Asse zich verplaatsen naar Ternat. Dat hoeft nu niet langer. Het is een heel modern en gemakkelijk bereikbaar lokaal dat zo goed als instapklaar was. We moesten enkel zorgen voor meubilair en computervoorzieningen.”

De laatste drie jaar ligt het aantal cursisten uit Asse steeds boven de 350, waarbij de meeste inschrijvingen worden genoteerd voor Nederlands als tweede taal. Het CBE Halle Vilvoorde bereikt jaarlijks een kleine vierduizend cursisten en telt 93 personeelsleden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk