Sporthal op Pivo-site krijgt twee voordeuren

Op de Pivo-site in Relegem werd vandaag de eerste steen gelegd van de nieuwe sporthal, die zowel zal worden gebruikt door de provincie als door de gemeente Asse. Het wordt letterlijk een sporthal “met twee voordeuren”. Opening is voorzien in januari 2017.

sporthal Pivo relegemDe ‘eerste steen’ was louter symbolisch, want intussen staat het nieuwe sportcomplex al voor de helft recht. De aannemer zit zelfs goed voor op het schema.

“Aan dit tempo is de sporthal al klaar in oktober, maar voor de zekerheid zetten we 1 januari 2017 als officiële startdatum”, zegt Jos De Boeck, directeur van het Pivo.

Een sporthal in het Pivo-domein stond al langer op het verlanglijstje van de provincie.

“Ons opleidingscentrum voor politie en brandweer staat hoog aangeschreven, maar het ontbrak hier nog aan een degelijke sportinfrastructuur, terwijl sport toch een belangrijk onderdeel is in die opleidingen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

Ook voor de gemeente Asse openden de plannen een interessante kans, want het Pivo heeft de sporthal enkel overdag nodig, terwijl de gemeentelijke sporthallen ’s avonds en in het weekend worden bevraagd. De provincie en de gemeente vonden elkaar dan ook snel om deze sporthal gemeenschappelijk uit te baten.

De provincie investeert 4,3 miljoen euro in het complex. De gemeente Asse neemt daarvan een half miljoen euro voor haar rekening. “Dat bedrag is voor de extra kleedkamers die in het gebouw worden voorzien voor voetbalclub Toekomst Relegem, die vlak naast de sporthal haar terreinen heeft. Terreinen die trouwens ook aan de provincie toebehoren”, zegt schepen van Sport Rik De Baerdemaeker (CD&V).

Het complex van 2.500 m2 omvat meer dan enkel een sporthal. In de kelderruimte komen de kleedkamers en opbergruimtes voor de studenten. Alle faciliteiten voor de gemeente komen op het gelijkvloers.

Op de eerste verdieping komen nog vier klaslokalen en de tweede verdieping wordt uitgerust met twee zogenaamde dojo-ruimtes, voor judo en geweldbeheersing. Die zijn enkel voor de provinciale opleidingen en Group 4, dat zijn nationaal opleidingscentrum heeft in het Pivo. De sporthal zelf krijgt een standaardsportvloer van 32 bij 24 meter.

Exit Molenbos

Concreet zal Asse een pakket uren huren bij de provincie en die zelf verdelen onder de Assese sportclubs. In de praktijk zijn dat de clubs die thans de sporthal Molenbos gebruiken.

Ook de gemeenteschool van Relegem zal terecht kunnen in de sporthal. Afhankelijk van de bezetting kan de school er één tot anderhalve dag per week terecht. De sporthal krijgt letterlijk twee voordeuren, een ‘provinciale’ deur voor overdag en een ‘gemeentelijke’ toegang voor ’s avonds en in het weekend.

Zoals al langer geweten betekent de komst van de nieuwe sporthal ook het einde van de sporthal Molenbos in Zellik.

Volleybalclub Asse-Lennik mag Molenbos nog gebruiken tot het einde van het seizoen 2016-2017, maar moet daarna zelf op zoek naar een nieuwe thuis.

“Als we deze nieuwe sporthal ook geschikt moesten maken voor volleybalwedstrijden op Europees niveau, dan spraken we over een onhaalbare investering voor de gemeente. De club weet dit al sinds 2014 en kreeg nog drie jaar in Zellik. De jeugdvolleybal kan wel terecht in deze nieuwe sporthal”, aldus De Baerdemaeker.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk