400 kandidaten om brandweerman te worden

In het provinciaal opleidingscentrum voor de brandweer in het Pivo in Relegem (Asse) startten gisteren de eerste selectieproeven voor kandidaat-brandweerlui.

Deze selecties gebeurden vroeger apart door ieder brandweerkorps. Nu de korpsen sinds dit jaar werden samengevoegd in hulpverleningszones wordt het provinciaal opleidingscentrum voor de brandweer ingeschakeld om een eerste selectie door te voeren voor kandidaat-brandweerlui.

In Relegem waren er liefst 450 kandidaten ingeschreven, afkomstig uit heel Vlaanderen en Brussel. Na de cognitieve proef – een competentietest op het niveau van het zesde jaar beroepsonderwijs – bleven nog 397 kandidaten in de running. Onder hen net geen tien vrouwen.

selectie brandweer pivo 10bDie 397 kandidaten worden nu gedurende vier dagen – honderd kandidaten per dag – onderworpen aan handvaardigheidsproeven (foto) en een reeks fysieke (sport)proeven. Zo moeten ze onder meer een van deze brandweerladders opklauteren.

Wie slaagt op de drie onderdelen krijgt een federaal geschiktheidsattest waarmee men nadien kan aankloppen bij een hulpverleningszone.

Na het slagen voor bijkomende selectieproeven in de zone zelf kunnen de kandidaten aan de slag als vrijwilliger of beroeps en vervolgens hun opleiding starten in het Pivo.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk