Nieuw kinderdagverblijf Vijverbeek kan nood niet lenigen (+ foto's)

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar mochten de baby’s en peuters van vzw Kinderdagverblijf Vijverbeek in Asse een gloednieuw gebouw openen op de campus van het Gemeenschapsonderwijs, goed voor een investering van 1,7 miljoen euro.

Met de nieuwbouw van 880 vierkante meter, achter de parking links van het kasteel, breidt het aantal voltijdse opvangplaatsen in Vijverbeek uit van 44 naar 58. Al blijft het aantal gesubsidieerde plaatsen momenteel wel op 44, want Asse werd bij de jongste capaciteitsuitbreiding opnieuw compleet over het hoofd gezien.

‘Er zijn zogezegd genoeg plaatsen in Asse omdat Vlaanderen geen rekening houdt met kinderrijke bevolkingsgroepen’, zegt Sonja Machielsen (54), sinds tien jaar leidinggevende van het kinderdagverblijf Vijverbeek.

‘Daardoor blijft Asse kampen met een zwaar structureel tekort. Kinderen moeten weigeren, het is bij ons helaas een dagelijkse praktijk. Heel wat Assenaren zoeken uit pure noodzaak kinderopvang in de omliggende gemeenten.’

Honderd procent

Met een bezettingsgraad van honderd procent geeft KDV Vijverbeek in de praktijk opvang aan 112 baby’s en peuters. KDV Vijverbeek telt vijftien personeelsleden. Het is een zelfstandige vzw, maar met een historische band met de scholengroep Ringscholen, waartoe de Vijverbeek-scholen behoren.

‘De scholengroep gaf ons een opstalrecht, maar financieel zijn we volledig onafhankelijk. Het kinderdagverblijf is in die zin onderdeel van de filosofie om op deze campus opvang en onderwijs aan te bieden van 0 tot 18 jaar’, zegt voorzitter Marc Vandeweerdt.

’Van de 1,7 miljoen euro komt 1 miljoen uit een subsidie van AGION, de rest werd gefinancierd met een spaarpotje en een lening. Ons bestuur werkt onbezoldigd. Daarnaast werken we al jaren zeer kostenefficiënt.’

Eigen maaltijden

De nieuwbouw komt in de plaats van de oude prefab langs de Nieuwstraat, waar het kinderdagverblijf al 22 jaar was gevestigd. Het gebouw telt twee verdiepingen met beneden vijf grote leefruimtes, slaapkamers, een buggykamer en een polyvalente zaal die bij slecht weer als speelhal dient.

‘De eigen keuken, waar dagelijks verse maaltijden worden bereid, is ons uithangbord. De mobiele verzorgingselementen en wastafels hebben we samen ontworpen met Lohisse, de interieurzaak uit Asse. Bij ons ook geen hekjes meer. Alle deuren in de leefruimtes bestaan uit twee delen, met onderaan als het ware een omgekeerde paardendeur. We hebben over al die zaken heel grondig nagedacht’, aldus Machielsen.

Boven zijn de personeelslokalen en het secretariaat. Vanop de parking is het maar enkele stappen tot in het kinderdagverblijf.

‘Dit is een duurzame investering. Indien nodig kan er nog een verdieping worden bijgebouwd, zodat de capaciteit tot 116 zou kunnen groeien. Maar de eerstkomende jaren is dat financieel en praktisch niet haalbaar’, aldus Vandeweerdt.

Masterplan

Het nieuwe kinderdagverblijf is nog maar het eerste resultaat in een groter masterplan voor de GO!-campus Vijverbeek. Momenteel staan ook de oude vaklokalen tussen het atheneum en de basisschool volop in de steigers voor een complete renovatie.

Deze vleugel stond al jaren leeg en te verkommeren. Eind dit jaar opent er de refter voor zowel de basisschool, de middenschool als het atheneum, plus de nieuwe vaklokalen voor de middenschool.

Begin volgend jaar start dan de bouw van de nieuwe kleuterschool op de plek van de oude prefab van het kinderdagverblijf. Op termijn verhuist de middenschool naar het atheneum, waar nog veel ruimte op overschot is.

De laatste fase is een verhuizing van de lagere school naar de lokalen van de middenschool. Wat er dan met de oude basisschool gebeurt is nog niet duidelijk, maar op termijn wordt logischerwijze rekening gehouden met een explosieve groei van de middenschool.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...