Asse vangt 22 extra asielzoekers op

Asse gaat de komende maanden 22 extra asielzoekers opvangen, zo antwoordde OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V) op een vraag van raadslid Sigrid Goethals (N-VA).

Asse heeft al enkele jaren een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) waar tien asielzoekers tijdelijk – gewoonlijk een zestal maanden – worden ondergebracht tot de uitspraak valt over hun asielprocedure.

Zo huurt het OCMW sinds drie jaar een woning op de Brusselsesteenweg in Walfergem waar vijf alleenstaande mannen verblijven. Een half jaar later werd ook in de Leon Gillardlaan in Zellik een huurwoning voor vijf alleenstaande mannen in gebruik genomen.

Het huurcontract in Zellik loopt echter op zijn einde. ‘De eigenaars lieten ons weten dat ze hun pand gaan verkopen’, zegt De Mol. ‘Een alternatief voor die vijf opvangplaatsen in Zellik is er nog niet. Iets betaalbaar huren in Zellik is niet evident.’

Het OCMW gaat wel in op de oproep van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om tijdelijk extra opvangplaatsen te cre√ęren. Het OCMW kon immers twee panden tijdelijk huren aan een ‘zeer redelijke prijs’. Ze werden al door Fedasil gekeurd en geschikt bevonden.

In de Nieuwstraat wordt een pand in gereedheid gebracht om al tegen midden oktober tien asielzoekers te ontvangen. Het is wel enkel geschikt voor alleenstaande mannen.

Daarnaast¬†werd aan het OCMW een leegstaande hoeve aangeboden op de Edingsesteenweg. ‘Op de bovenverdieping kan √©√©n gezin van acht personen verblijven, beneden is plaats voor een gezin van vier personen. Het gaat om een tijdelijk contract. Deze asielzoekers worden in de loop van januari toegewezen’, aldus De Mol.

Voor de begeleiding zal het OCMW tijdelijk een sociaal assistent extra in dienst nemen.

Fedasil betaalt het OCMW voor de huur, kost en inwoon. Dat dit bedrag best volstaat mag blijken uit het feit dat het bestaande LOI binnen het OCMW intussen een spaarpotje van 60.000 euro opbouwde.

‘Voor Fedasil zou dat een signaal moeten zijn dat het ook met minder kan’, liet raadslid Miel Saerens (N-VA) zich ontvallen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk