Asse weigert uitbating aan Animals Express

Het schepencollege van Asse weigert een socio-economische vergunning voor de nieuwe winkel van Animals Express in Zellik. Het bestuur beroept zich op mogelijke overlast en de wet op dierenwelzijn.

De komst van Animals Express naar het pand van het wellnesscenter Double You, op de hoek van de Sint-Quirinuslaan en de Brusselsesteenweg in Zellik, is al maanden onderwerp van discussie in politiek Asse. De oppositie voerde eerder milieuargumenten aan, maar volgens de meerderheid kon de gemeente op dat vlak wettelijk weinig of niets doen.

Intussen is er ook een socio-economische machtiging aangevraagd. Volgens de aanvraag bestaat de dierenspeciaalzaak uit 260 m2 voor pups en kittens, 127 m2 voor vogels, reptielen en knaagdieren en 490 m2 voor toebehoren (voeding, verzorging, speelgoed).

Omdat de verkoopoppervlakte meer dan 400 en minder dan duizend vierkante meter bedraagt, mag het college beslissen. Volgens het college is de inplanting van een dierenspeciaalzaak ‘in een rustige, overwegend residentiële buurt niet gewenst en dreigt er verkeers-, geur- en lawaaihinder’.

Een ander argument is dat er ‘al voldoende gelijkaardige handelszaken in de omgeving zijn’. Nog volgens het college schendt de winkel ook het artikel 12 van de Dierenwelzijnswet, omdat het stallen en de verkoop van katten en honden op één adres gebeurt.

Beroep mogelijk

Hoe sterk het juridische dossier van Asse echt is, zal nog moeten blijken. Tegen de collegebeslissing is beroep mogelijk bij het Interministerieel Comité voor de Distributie.

De winkelinrichting in Zellik is intussen al volop bezig. In Groot-Bijgaarden moet Animals Express uiterlijk eind september de deuren sluiten.

‘Ander concept’

Zaakvoerster Christiane Van Caelenbergh van Animals Express was woensdag nog niet op de hoogte van het besluit. Zij stelt dat de nieuwe winkel veel kleiner is en ook een ander concept heeft dan in Groot-Bijgaarden.

‘Daar beschikten we over 1,5 hectare commerciële ruimte, je kunt de twee echt niet vergelijken’, stelt ze. ‘Geur- en lawaaihinder zijn totaal uitgesloten. Er verblijven geen dieren buiten en binnenin zijn de ruimtes met dieren voorzien van afzuiginstallaties.’

‘Dat er op zondag een kans is op wat meer verkeersdrukte zal ik niet ontkennen, maar wij hebben een vrij grote eigen parking, plus zijn er in de onmiddellijke buurt meerdere parkings.’

Van Caelenbergh wijst er nog op dat pups en kittens zich in een volledig gescheiden ruimte bevinden ten opzichte van de rest.

‘Het zijn twee gescheiden handelszaken, zonder onderlinge verbinding en met aparte hoofdingangen, zoals in de wet voorzien’, aldus de zaakvoerster.

Topartikels bij Goeiedag.be