Zwartste jaar ooit voor woninginbraken in politiezone Amow

De politie Amow heeft het zwartste jaar achter de rug op vlak van woninginbraken sinds de zone in 2002 werd opgericht. De criminele statistieken van 2013 van de politie van Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel vermelden 744 woninginbraken, een stijging met 143 tegenover 2012 dat zelf al een recordjaar was.

450 inbraken werden als ‘effectief’ opgetekend en 294 – of 40 procent – als pogingen. Het gaat om 372 feiten in Asse, 240 in Wemmel, 94 in Merchtem en 38 in Opwijk. Enkel voor Opwijk is het cijfer normaal – in 2012 waren er daar zelfs 53 inbraken – maar voor de overige drie gemeenten zijn het absolute records sinds de politiestatistieken in 2002 werden gestandaardiseerd.

Op zes dagen van de week ligt het daggemiddelde op twee inbraken in de hele zone, de zondag is met gemiddeld 1,3 inbraken de rustigste.

Vooral in juli en augustus, met telkens pieken boven de honderd feiten per maand, was het bij Amow dweilen met de kraan open. De eerste vier maanden – met de lange strenge winter – waren zelfs erg rustig, met gemiddeld amper veertig inbraken per maand.

De inbrakentsunami in de zomer zinderde het hele najaar door, met maandelijks zestig feiten.

‘Vacuüm snel opgevuld’

‘Er werden twee grote dadergroepen opgepakt, maar we stellen vast dat het vacuüm telkens binnen de twee weken wordt opgevuld’, zegt korpschef Kurt Tirez. ‘We hebben in 2013 van 187 personen de vingerafdrukken genomen. 104 waren reeds gekend voor feiten, de overige 83 werden door ons toegevoegd aan de centrale databank.’

De voertuiginbraken (315) bleven op het niveau van de voorbije jaren, maar er was een ernstige verschuiving in het aantal feiten van Wemmel (124 in 2012 naar 78 in 2013) naar Asse (133 naar 202).

In totaal werden in Amow vorig jaar 269 aanhoudingen verricht, waarvan 96 voor diefstal, 68 voor dronkenschap en 30 voor het bezit van verdovende middelen.

Minder verkeersongevallen

Het aantal politie-interventies steeg met 5,3 procent naar 17.253. Het aantal verkeersongevallen daalde naar 1.489 (van 1.633 in 2012), waarvan 1.072 met enkel stoffelijke schade maar met als schaduwkant ook vier doden en 21 zwaargewonden.

Opmerkelijk is dat in 2013 in de zone slechts 928 ademtesten werden uitgevoerd – in 2012 was dat nog het drievoudige – waarvan er 57 positief en 12 alert waren.

Schietoefeningen

Het jaarverslag geeft ook signalen dat het personeelsverloop en de budgettaire druk wegen op de werkdruk en de kwaliteit in het korps.

Het aantal opleidingsuren daalde drastisch en zelfs het verplichte aantal uren schietoefeningen (20 uur per jaar) wordt niet meer gehaald. Elke operationele blauwe in Amow maakt gemiddeld nog amper 15 uur per jaar gebruik van de eigen schietbanen in Mollem.

Het personeelstotaal daalde van 155 naar 148, van wie 115 blauwen. Om het tekort op te vangen had Amow eind 2013 de beschikking over tien inspecteurs van de Federale Reserve. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk