De Lijn houdt verkeerstest tijdens chaotische avondspits

Op vraag van De Lijn werd donderdag in Asse tijdens de avondspits een onaangekondigde verkeerstest gehouden op de N9 tussen het Gemeenteplein en het station van Asse.

Vanaf 16 uur mocht het verkeer komende uit Brussel tijdens de avondspits aan het station niet meer afslaan naar het centrum. Al het verkeer moest doorrijden via de ringweg en de Huinegem. Enkel bussen van De Lijn en veiligheidsdiensten mochten aan de spooroverweg afslaan.

Volgens schepen Yoeri Vastersavendts (Open VLD) wilde De Lijn de test bewust niet vooraf communiceren omdat dit dan bij de verkeersgebruikers voor uitwijkgedrag zou zorgen en men zich geen ‘objectief beeld’ meer zou kunnen vormen.

Doel van de test was het dagelijks weerkerende conflict tijdens de avondspits aan het kruispunt Gemeenteplein-Huinegem (Oud Gasthuis) weg te nemen.

De test verliep echter zeer ongelukkig, want door het ongeval, enkele uren eerder, met een paar vrachtwagens op de E40 in Groot-Bijgaarden en de lange file, zat het verkeer in Asse bij de start van de test om 16 uur al muurvast. Er stonden files tot op de Pontbeek en tot in Ternat.

In Asse zelf gebeurden er in de file bovendien nog twee kleinere ongevallen met blikschade, aan het kruispunt met de Nieuwstraat en op Zittert.

Niettemin lijken De Lijn en de verkeersdienst van de politie Amow best tevreden over de test. Volgens Vastersavendts kon dankzij de verplichte circulatie via de ringweg de file vanaf de Pontbeek sneller worden weggewerkt. Er volgt eerstdaags nog een evaluatievergadering.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk