Lambic Award 2013 voor Britse bierauteur Tim Webb

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) reikte donderdag de Lambic Award 2013 uit aan Tim Webb.

De Lambic Award wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich verdienstelijk maakte in het promoten en verdeden van de traditionele lambiekbieren.

‘Toen eerder dit jaar Tim Webb werd voorgedragen als kandidaat-laureaat van de Lambic Award, was er geen enkele discussie’, zegt Armand De Belder, voorzitter van de Horal. ‘De publicaties van Tim Webb lieten onnoemelijk veel bierliefhebbers van over de hele wereld kennismaken met onze rijke geuzecultuur.’

Tim schreef zijn eerste boek over bier in 1992. Hij is tevens de auteur van de ‘Good Beer Guide Belgium’, een standaardgids voor buitenlandse bierliefhebbers die België bezoeken.

Meest complete lambiekgids

lambiclandVan groot belang voor geuzesector was de publicatie in 2004 van ‘Lambicland’, dat nadien in een uitgebreide tweede editie werd heruitgegeven.

‘In Lambicland wordt zelfs aan buitenlanders fonetisch uitgelegd hoe ze woorden als ‘oude’, ‘faro’, ‘framboise’, en ‘kriek’ moeten uitspreken. Het is veruit de meest complete gids ooit over de biercultuur van het Pajottenland en de Zennevallei.’

Het is de derde keer dat HORAL de onderscheiding toekent. Eerdere laureaten zijn brouwmeester Edgar Winderickx en Hugo Casaer, voormalig burgemeester van Beersel.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt alle geuzeproducenten van Vlaams- en Waals-Brabant.

Elf lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen zijn lid van de Hoge Raad: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Bierk) en Timmermans (Itterbeek).

De brouwersvereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder oude geuze en oude kriek, en neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.

www.horal.be

Topartikels bij Goeiedag.be