Brandweermannen leren 'schadepreventief' rijden

Acht brandweermannen van Vilvoorde volgden als eersten de nieuwe cursus ‘schadepreventief rijden met vrachtwagensimulator’.

Gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) overhandigde deze week de eerste brevetten aan de vertegenwoordiger van de brandweerzone West, brandweercommandant Bruno Van den Broeck van Asse (foto).

De bijkomende opleiding wordt sinds kort aangeboden door de provinciale brandweerschool van het Pivo in Relegem (Asse).

De VDAB centraliseert haar rijsimulatoren, voor de opleiding van vrachtwagen- en busbestuurders, in het opleidingscentrum Pivo in Relegem (Asse).

De vijf simulatoren, drie vaste en twee mobiele, opereerden tot nu toe verspreid over Vlaanderen.

De twee mobiele simulatoren kregen sinds twee maanden een vaste stek in het Pivo. Ook de drie vaste simulatoren verhuizen in de volgende maanden naar Relegem.

Betere rijopleiding geven

Voor de provinciale brandweerschool in het Pivo heeft de komst van de erg dure apparatuur als bijkomend voordeel dat ze een betere rijopleiding kan aanbieden voor hulpdiensten met prioritaire voertuigen.

Het is geen geheim dat de bestuurders van zware brandweervoertuigen minder ervaren zijn dan beroepschauffeurs van vrachtwagens.

Ook de tien nieuwe vrijwilligers van brandweer Asse, die eerstdaags hun opleiding starten, gaan deze cursus volgen.

Bedrijfswereld

Het nieuwe expertisecentrum voor vrachtwagenbestuurders richt zich ook tot de bedrijfswereld. SITA België, dat bijna 800 chauffeurs van zware voertuigen telt, leidde eigen instructeurs op die in het Pivo opleiding geven aan andere SITA-chauffeurs.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk