Opvallend minder fruit tijdens jaarlijkse fruitpersactie

De jaarlijkse fruitpersactie van de gemeente Affligem lokte opvallend minder volk naar de mobiele fruitpers op de parking van de Bellekouter. De hoofdreden: er werden dit jaar minder appels geoogst.

De gemeente Affligem en de stad Aalst laten nu al enkele jaren in samenwerking met de Milieuraad Affligem een mobiele fruitpers komen bij de start van het fruitoogstseizoen begin september. Alle inwoners kunnen zich hiervoor inschrijven om hun eigen fruit te laten persen tot vers natuurtroebel fruitsap.

“De voorwaarde is dat ze minstens 75 kilo, ongeveer drie volle ouderwetse fruitkisten, aanbieden”, zegt Affligems schepen van Milieu Hans Cornand (Open VLD). Het moet wel gaan om appels of fruit uit de eigen boomgaard en liefst met zo weinig mogelijk rot fruit ertussen. “Maar dat mag wel gemengd worden met ander fruit zoals bijvoorbeeld rode of zwarte bessen, aardbeien, pruimen of rode bieten. Het fruitsap wordt kortstondig gepasteuriseerd en is verpakt in een handige drie of vijf liter bag-in-box, waarin het ongeopend een jaar houdbaar is. Eens geopend blijft het nog twee maanden houdbaar.”

Maar opvallend: waar er vorig jaar in Affligem nog tien ton fruit geperst werd en de inschrijvingen volzet waren, schreven er zich dit jaar maar 34 fruitplukkers zich in. “In totaal werd er vandaag 4,5 ton fruit geperst, gemiddeld 150 kilogram per persoon. Dat is een derde minder dan vorig jaar”, zegt de schepen.

Als redenen voor de slechte oogst ziet hij het natte voorjaar. “En ook de bestuiving was minder want er waren minder bijen. Daarom zijn we dit jaar gestart met onze bijenactie.” Overigens niet getreurd voor wie in Affligem nog met een late oogst fruit zit. Zij kunnen op zaterdag 7 oktober op de grote parking van het bibliotheekfiliaal Herdersem in Aalst terecht bij de mobiele fruitpers. Schrijf je tijdig en rechtstreeks in bij ‘De Mobiele Fruitpers’ via info@appelperslerouge.be – telefonisch 0475/26 24 80.

Topartikels editie Ninove-Dender