Gemeente Affligem kiest voor nieuwe huisstijl en nieuw logo

Net als in vele omliggende gemeenten heeft ook de gemeente Affligem ervoor gekozen om het oude wapenschild in te ruilen voor een gloednieuw logo. Het nieuwe logo zal gebruikt worden op alle officiële communicatie van het Lokaal Bestuur. Tegelijk werd ook een nieuwe huisstijl ontwikkeld die gebruikt zal worden door alle diensten van de gemeente.

“Sinds 2019 is de integratie van OCMW en gemeente een feit en zetelen alle diensten ook in hetzelfde gebouw. Maar doorheen de jaren hadden de verschillende diensten een eigen logo en manier van communiceren ontwikkeld waardoor het voor de burger niet altijd even duidelijk was. Daarom hebben we nu voor een uniforme huisstijl en een nieuw logo voor het Lokaal Bestuur gekozen”, licht burgemeester Walter De Donder (LB) de vernieuwingsoperatie toe.

“We kozen voor een opvallend en hedendaags logo in rood-witte kleuren. Het bestaat uit drie delen, verwijzend naar de drie evenwaardige deelgemeenten. En je kan er ook hopbellen en het wapenschild in zien”, zegt schepen van Informatie Hans Cornand (Open VLD).

En ook de vernieuwde gemeentelijke website ging dinsdag online. “De vorige website werd in 2011 gelanceerd en de veiligheid was dan ook achterhaald. Regelmatig ging de website offline na hacking. Deze website is niet alleen veel veiliger maar ook functioneler voor de inwoners”, stelt algemeen directeur Frédéric Pipelers. Zo is er een zoekbalk, een groter lettertype en een overzichtelijke startpagina.

De vernieuwingsoperatie werd de afgelopen maanden voornamelijk intern voorbereid door de communicatiedienst. Oppositieraadslid Stijn Stassijns (N-VA) had eerder al kritiek geuit dat het logo in het buitenland werd ontwikkeld en niet door een lokaal ontwerpbureau. “Het logo werd ontwikkeld via een internationale wedstrijd voor ontwerpers. Dat heeft ons vijfhonderd euro gekost. Ook de website en de uniforme huisstijl werd grotendeels door eigen personeel ontwikkeld. Zo kostte de nieuwe website in totaal 13.693 euro zonder btw”, weerlegt burgemeester De Donder de kritiek.

Volgens het gemeentebestuur kwam het nieuwe logo er ook op het juiste moment. “We zaten door onze voorraad omslagen met het oude logo, dus we konden meteen nieuwe bestellen met het nieuwe erop. Inwoners zullen het nieuwe logo de komende dagen kunnen ontdekken op de vernieuwde website, de gemeentelijke voertuigen en ook via winkeltassen met enkele leuke spreuken op”, klonk het nog.

Topartikels editie Ninove-Dender