Essene verliest volksfiguur Rik De Bolle (86)

In het OLV Ziekenhuis in Aalst overleed zondagmorgen Rik De Bolle, een van de bekendste volksfiguren van Essene en Affligem. Hij werd 86.

De Bolle is vooral gekend van de Sint-Antoniusgilde in Essene, waarvan hij 46 jaar voorzitter was, maar hij had in het verleden ook belangrijke verdiensten bij de KAJ van Essene, voetbalclub EMI Essene, de civiele bescherming en de cultuurraad.

Verder was hij gekend als volkszanger en marathonloper, als journalist, geschiedschrijver en sportverslaggever bij De Asschenaar en mede-oprichter van de wandelclub De Pajotten.

Als ervaren wandelaar en streekgids was hij heel erg begaan met het behoud van de wandelwegen. De drie ‘wandelboekjes’ die hij schreef in de reeks van de Vlaamse wandelaarsbond waren heuse pareltjes.

Via de Sint-Antoniusgilde was De Bolle enorm gepassioneerd bezig met de bescherming en restauratie van de vele kapelletjes van Essene.

“In zijn laatste dagen heeft hij nog de voldoening gehad dat we zijn zorgenkind, de Veldkapel, in de steigers geplaatst hebben om te restaureren”, zegt cultuurschepen en zijn goede vriend Leo De Ryck (CD&V).

“Rik en ik stonden in 1968 samen aan de wieg van de herleving van de historische Sint-Antoniusviering in Essene, met de verkoop van de varkenskoppen”, vertelt Marc De Bisschop van de Sint-Antoniusgilde. “Dat initiatief ging eerst uit van het parochiaal mannenzangkoor waarin we allebei zongen. Twee jaar later hebben we dan de Sint-Antoniusgilde opgericht. Essene verliest een grote persoonlijkheid en zelf verlies ik mijn beste vriend.”

Omwille van die vele verdiensten voor het lokale sociaal-culturele leven kreeg Rik De Bolle begin vorig jaar nog de gemeentelijke cultuurprijs ‘De A van Affligem’.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op zaterdag 13 augustus om 10 uur in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking van Essene. Een laatste groet kan worden gebracht op dinsdag 9 en woensdag 10 augustus, telkens van 18 tot 19 uur bij uitvaartverzorging Steve De Saedeleer, Langestraat 294 in Hekelgem.