Molendomein De Vis voorlopig verkocht voor 475.000 euro

In het restaurant de Loanton in Affligem werd donderdag het domein met het landhuis en de vervallen molen van de familie De Vis op de Brusselbaan openbaar verkocht.

De verkoop door notaris Yves De Ruyver uit Liedekerke lokte heel wat belangstelling, al bleek het aantal geïnteresseerde kopers dan weer erg mager. Amper twee aanwezigen riepen tegen elkaar op.

Het historische en fraai gelegen landgoed omvat het molenhuis en de ‘nieuwe molen’. Het molenaarsgeslacht De Vis bouwde de bakstenen molen – die 72 meter boven de zeespiegel uitkomt – in 1827 op de westflank van de Molenberg en het domein bleef al die tijd in handen van de familie De Vis.

De laatste bewoner bleef kinderloos en overleed acht jaar geleden.

Het molendomein werd donderdag voorlopig toegewezen aan André Moens uit Buggenhout voor 475.000 euro. De komende vijftien dagen kan nog een recht van hoger bod worden uitgeoefend. In dat geval volgt er een tweede zitdag. Moens wilde nog niet ingaan op vragen over wat zijn plannen zijn met het domein en vooral de molen.

Die ‘Nieuwe Molen‘ is al decennia vervallen en overwoekerd en werd in 1992 geschrapt van de monumentenlijst. In 1977 werd nog getracht de molen te restaureren, maar die poging mislukte door de hoge kostprijs en de discussie over wie moest opdraaien voor de kosten.

Het gemeentebestuur van Affligem gaf recent te kennen geen belangstelling te hebben voor het domein.