Stakingsactie in stelplaats De Lijn Asse beëindigd

Door een onaangekondigde stakingsactie in onze stelplaats van Asse verliep het busverkeer op enkele lijnen in de regio de hele vrijdagochtend verstoord. Rond de middag kwam het tot een akkoord en gingen de buschauffeurs opnieuw aan het werk.

Vooral reizigers op de as Aalst–Asse–Brussel ondervonden de hele ochtend hinder van de actie.

Volgens de christelijke en socialistische vakbonden ging het om een intern conflict. De liberale vakbond deed niet mee aan de actie.

Op de lijnen 212, 213, 214, 215, 216, 240, 241, 242, 243, 246, 355, 532 en 625 was de dienstverlening deels onderbroken. Vooral de lijn 214 Asse-Asse-Brussel was het zwaarst verstoord, samen met de lijn 242 (Brussel-Wemmel-Asse).

‘Het gaat om aanslepende interne conflicten die vanuit de directie van De Lijn niet optimaal werden behandeld’, zegt Ronnie Danckaert, sectorsecretaris Tram-Bus-Metro bij het ACOD. 

‘We hebben in de voormiddag een goed gesprek gehad met de directie. Die stond open voor de problematiek. Er zijn maandag nog een aantal opvolgende gesprekken gepland met de rechtstreeks betrokkenen, zonder de vakbonden, maar de grote lijnen zijn al uitgeklaard.’

Volgens Danckaert gaat het niet om pesterijen, maar om een ‘mengelmoes van onenigheden, die hebben geleid tot allerlei misverstanden’.

De directie is tevreden dat het werk hervat wordt, maar betreurt dat er zonder overleg tot staking werd overgegaan. Ze biedt haar excuses aan aan haar reizigers.

Vanaf morgen 22 maart zullen de bussen sowieso weer volgens hun normale dienstregeling rijden. 

Topartikels bij Goeiedag.be