Essene gul voor offergaven Sint-Antonius (+ foto's en video's)

De jaarlijkse folkloristische offergavenverkoop van de Sint-Antoniusgilde in Essene werd zondag een van de meest succesvolle edities van de laatste tien jaar. Deze traditie gaat al terug naar 1787.

Nadat ze vorig jaar door het gure winterweer naar binnen in de kerk moesten uitwijken, mochten veilingmeesters Jozef Ost en Mark De Bisschop dit jaar opnieuw de verkoop in goede banen leiden vanop de gemeentelijke kiosk. ‘In het kopen en het vrijen mag je niemand mijden’, herinnerde Mark een lokale volkswijsheid.

Ook het publiek had er duidelijk zin, want de geboden prijzen overtroffen ver de economische waarde. Vooral het eten en drinken ging vlot van de hand: boerenbroden, sierbroden en kramieken haalden vlot 30 tot 40 euro, net als de combinaties van porties vlaai, wijn of porto.

Een vleesschotel werd verkocht voor 60 euro, een bierkorf voor 50 euro en kapster Rita had 70 euro veil voor haar jaarlijkse bak Affligem. Ook een boerenhesp en een brodenmand haalden elk 70 euro.

Leen Pauwels werd dit jaar voor 120 euro de eigenares van het levende biggetje. Het beestje krijgt een onbezorgd leventje op een boerderijtje van vrienden, belooft Leen.

Minder uitgesproken interesse is er de laatste jaren dan weer in de varkenskoppen, die nog hooguit 25 euro halen. Tijd dat Jeroen Meus of Piet Huysentruyt zich eens op gerechten met kop of kipkap storten.