'Potentieel als winkelstad is er wél'

De¬†grootste Vilvoordse handelaarsvereniging wordt opgedoekt. De VHL (Verenigde Handelaars Leuvensestraat), ooit goed voor 100 leden, heeft geen bestaansrecht meer oordelen de overblijvende bestuursleden.¬†‘Meerdere handelspanden zullen dit jaar sluiten waardoor er slechts een tiental zelfstandigen zullen overblijven’, zegt voorzitter Eddy De Vlieger.

Dat Vilvoorde geen aantrekking meer zou hebben als winkelstad willen de nog overblijvende handelaars echter niet geweten hebben. Zo ook bij Anne Koopmans, die al 16 jaar de Neuhaus-pralinenwinkel.

‘Zoals in vele steden is de leegstand beduidend’, geeft ze toe. ‘Dit wil echter niet zeggen dat de handel verdwijnt uit Vilvoorde. Een aantal vaste waarden blijven en doen nog steeds goede zaken. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige situatie eerder van voorbijgaande aard is.’

‘Jonge ondernemers zullen stilaan wel de weg vinden naar Vilvoorde, en met nieuwe frisse idee√ęn de stad nieuw leven inblazen. Hoe kan het ook anders: onze stad krijgt er heel wat inwoners bij in de kanaalzone.’

‘Een aantal mensen zijn ook tegen de ketens gekant. Maar die blijven wel komen. Is dat dan omdat ze hier zo‚Äôn slechte zaken doen? En ok, het is crisis. Ik voel dat echter vooral omdat bedrijven minder bestellen. Maar ik heb geen klagen over de klanten die ik in mijn winkel over de vloer krijg. De handelaars die ik ken klagen niet.’

Dat er veel leegstand is, ontkent ook Koopmans niet. ‘Maar als je enkel slechte signalen geeft komt niemand hier investeringen doen. Je moet de stad verkopen en ze niet afbreken. Vilvoorde is geen kaartenhuisje dat aan het ineenzakken is. Naast mij komt er zich alvast een nieuwe zelfstandige vestigen in de vroegere telecomwinkel.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise