Aalst wil fietsstad 2015 worden

De stad Aalst wil volgend jaar een gooi doen naar de titel ‘Fietsstad 2015’.

In juni 2015 zal de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken voor de tweede keer een aantal Vlaamse steden en gemeenten die uitblinken door hun goed fietsbeleid in de bloemetjes zetten.

‘De stad Aalst investeerde de afgelopen reeds volop in fietsvriendelijke maatregelen en zal dit de komende jaren blijven doen’, zeggen schepenen Dylan Casaer (SD&P), schepen van Mobiliteit, en Ann Van de Steen (SD&P), schepen van Openbare Werken.

‘Dit lijkt ons dan ook de uitgelezen kans voor de stad Aalst om een gooi te doen naar de titel van ‘Fietsstad 2015’. Het schepencollege keurde de kandidatuur van Aalst goed’ 

De stad gaat enkele fietsgerichte acties ondernemen. Zo komen er twee nieuwe fietsbruggen over de Dender, die exclusief zijn voorbehouden voor fietsers en voetgangers.

Het bestaande fietspad Aalst-Gijzegem krijgt betere verlichting. De stad zal nieuwe fietspaden aanleggen tussen Aalst en diverse omliggende gemeenten (Erpe, Erembodegem, Moorsel en Baardegem, Dendermonde, Herdersem)

Voorts komt er een snelle fietsverbinding (‘fietsautostrade’) tussen Mere en Aalst met een fietstunnel onder de ring en nieuwe shortcut voor fietsverkeer.

Het fietspad Aalst-Gijzegem wordt doorgetrokken tot dicht tegen het stadscentrum bij de aanleg van de Nieuwe Tragelweg.

Er wordt de komende jaren ook een budget van 350 000 euro geïnvesteerd in de verdere uitbouw van het fietsenstallingsaanbod in Aalst.

Mobiliteitsplan

De stad werkt momenteel ook volop aan een nieuw Mobiliteitsplan. Binnen dit Mobiliteitsplan zullen, samen met een extern communicatiebureau, diverse campagnes uitgewerkt worden om duurzame mobiliteit te promoten.

Als werkgever wil de stad trouwens zelf haar steentje hiertoe bijdragen. Binnen het bedrijfsvervoersplan van de stad zullen de personeelsleden van de stad aangemoedigd worden om meer de fiets te gebruiken.