Bonte sluit Sikh-tempel alweer amper zes maanden na heropening: “Opnieuw dreigend geweld”

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) heeft met onmiddellijke ingang beslist om de Vilvoordse sikh-tempel te sluiten. Alweer, want de tempel werd de voorbije jaren op burgemeestersbevel meermaals gesloten. Eind mei volgde nog een nieuwe heropening nadat de problemen van de baan leken, maar nu grijpt Bonte opnieuw in wegens dreigend geweld door een interne machtsstrijd.

De sluiting komt er nadat de politie én Bonte zelf vrijdagmiddag moesten tussenbeide komen wegens hevig tumult aan de toegangspoorten van de tempel in de Lange Molensstraat. “Er woedt opnieuw een machtsstrijd binnen de gemeenschap”, legt Bonte uit. “Er zijn verkiezingen geweest waarbij een nieuw verkozen bestuur is verkozen. Vrijdag kwam er een gerechtsdeurwaarder in hun naam langs om de sloten te veranderen van de tempel maar dat werd geweigerd door het oude bestuur. Hij vorderde daarop de politie. Dat zorgde voor een massale toeloop langs beide kanten. Van heinde en ver kwamen sikhs naar hier om hun verontwaardiging te tonen dat niet iedereen binnen mocht. Er ontstond een uiterst verhitte sfeer waarbij er melding gemaakt werd van dreigend geweld en zelfs wapens die zouden gebruikt worden. Uiteindelijk bleef het bij duw- en trekwerk maar in het kader van de openbare veiligheid heb ik beslist dat de tempel gesloten wordt.”

Vorige week bij de verkiezingen zelf moest de politie ook al tussenbeide komen en was er ook sprake van de aanwezigheid van een vuurwapen.

De tempel is nu verzegeld wegens verstoring van de openbare orde en dreigend geweld. Bonte moet nog de exacte duur van de sluiting van de tempel bepalen. “Maar dat zal in grote mate afhangen van een rechtszaak die de twist tussen beide clans moet uitklaren. Pas als daar een uitspraak over is en duidelijk is wie de baas is, zal ik een heropening overwegen.”

De sikh-tempel is de voorbije jaren allerminst onbesproken gebleven. Al in 2014 werd de tempel gesloten door burgemeester Hans Bonte omdat er een zweem van mensensmokkel rond hing. In september 2016 werd de tempel opnieuw voor onbepaalde duur gesloten. Aanleiding was toen de rivaliteit tussen een aantal clans, waardoor de veiligheid er niet langer gegarandeerd was. Ook toen moest de politie al eens massaal tussenkomen.

Daarna was de brandveiligheid niet in orde en was er geen transparantie over wie het in de tempel voor het zeggen had. Daardoor bleef de tempel jaren dicht. Tot begin dit het jaar de problemen van de baan leken en de gevraagde transparantie werd geboden aan het stadsbestuur. Ook de nodige verbouwingen werden uitgevoerd en er werd een gunstig brandweerattest bekomen. Eind mei volgde de feestelijke heropening van de tempel. Zes maanden later zijn we echter terug bij af.

In Vilvoorde wonen hooguit een paar tientallen sikhs, maar door zijn centrale ligging komen er honderden sikhs van heinde en ver bidden in de tempel.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise