Openbare verlichting uit, verwarming 2,5 graden lager en geen spiegeltent: zo pakt Zennestad energiecrisis aan

Stad Vilvoorde neemt een reeks ingrijpende energiebesparende maatregelen. De verwarming gaat 2,5°C omlaag, de openbare verlichting gaat ’s nachts uit en er komt geen spiegeltent met eindejaar. Daarnaast wordt met ‘Energiepunt Vilvoorde’ één contactpunt gelanceerd waar alle Vilvoordenaars terecht kunnen met vragen.

“Als stad dragen we de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven”, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Daarom nemen we enkele drastische maatregelen binnen de stad maar voorzien we ook ondersteuning voor burgers, verenigingen en lokale zelfstandigen.”

Dat het ook voor de stad nodig is om maatregelen te nemen tonen de cijfers aan. Schepen voor Financiën Jo De Ro (Open VLD): “Als we de kosten voor gas en elektriciteit vergelijken met dezelfde periode van 2021 zien we een stijging met meer dan 850.000 euro en 2022 is nog niet gedaan. Die stijging is in elk beleidsdomein te voelen. Zo stijgt de kost voor verlichting en verwarming in het gewoon stedelijk basisonderwijs van bijna 96.000 euro naar 205.000 euro. De stad heeft wel een beetje reserve om deze stijgingen op te vangen, maar ingrijpen is nu noodzakelijk.”

Het verlagen van de temperatuur met 1°C levert ongeveer een energiebesparing van 7% op. Omdat verschillende studies uitwezen dat 19°C nog net binnen de comforttemperatuur ligt, verlaagt de stad de temperatuur van 21,5°C naar 19°C in haar stedelijke gebouwen. Dat levert een energiebesparing van ongeveer 17,5% op. Intern schakelt de stad haar werknemers in om onopgemerkte energievreters te melden en aan te pakken en installeert ze timerschakelaars om permanente toestellen tijdens het weekend uit te schakelen.

Vilvoorde zal, in overleg met Fluvius en Sibelgas, ’s nachts maximaal de openbare verlichting doven. De exacte uren zijn afhankelijk van de beslissing van de Vlaamse overheid en de technische haalbaarheid. Het doven van de openbare verlichting bespaart de stad naar schatting 500.000 euro per jaar, een vermindering van ongeveer 40% energieverbruik op de factuur.

Om de gebruikers van de stedelijke infrastructuur en de andere verenigingen te ondersteunen, organiseert de stad een infomoment om de verschillende maatregelen te bespreken en tips aan te reiken. In de sportinfrastructuur zal de temperatuur verlaagd worden in functie van de activiteiten die erin georganiseerd worden. Douches blijven beschikbaar, maar ook daar wordt de temperatuur aangepast. Voor het water van het stedelijk zwembad ’t Zeepaardje verandert er niets, zij volgen immers al jaren de minimaal aangewezen temperatuur van 26°C voor zwemwater.

Wat met eindejaar?

Ook tijdens de feestdagen wordt er ingegrepen. De spiegeltent wordt – net zoals de ijspiste eerder al – geschrapt vanwege de hoge energiekosten maar de stad onderzoekt de mogelijkheid om toch een basisaanbod aan feestelijkheden te kunnen aanbieden. Een mogelijke uitvalsbasis is cc Het Bolwerk naast activiteiten in open lucht of onder de luifel op de Grote Markt. In alle wijken wordt de LED-kerstverlichting behouden. Deze zijn sowieso laag in verbruik en zullen slechts een beperkt aantal uren per dag branden.

‘Energiepunt Vilvoorde’ zal fungeren als centraal aanspreekpunt. Je kan hier terecht voor advies over je energiefactuur, een energieaudit, een warmtescan, renovaties die nuttig zijn voor jouw woning en hulp bij het aanvragen van de juiste subsidies en premies. De samenwerking met het Sociaal Huis wordt versterkt. Zo kan het energiepunt de mensen optimaal ondersteunen en hen waar nodig doorverwijzen. Je kan het energiepunt bereiken via tel.: 02 255 47 56 of energiepunt@vilvoorde.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise