Werken voor nieuw Heldenplein van start: “Architect ontwerpt ook ruimte rond Notre-Dame in Parijs”

De werken voor de aanleg van een nieuw Heldenplein in Vilvoorde zijn gestart. De twee rotondes worden vervangen door verkeerslichten en het zuidelijke deel van het Heldenplein wordt heraangelegd. Het verkeer kan steeds in twee richtingen rijden: één rijstrook in elke richting, geregeld met tijdelijke verkeerslichten.

Dankzij de heraanleg wordt het Heldenplein veiliger en aangenamer voor fietsers en voetgangers. De Ringtrambus krijgt vrije baan én het autoverkeer zal vlotter verlopen dankzij slimme verkeerslichten. “Deze Vlaamse investering is een belangrijke stap voor het Ringtrambusproject én voor de stad Vilvoorde”, zegt een tevreden Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

De werfzone begint aan het kruispunt van de Stationlei met de Witherenstraat/Koepoortstraat en loopt tot aan de Vuurkruisenlaan. “De werken aan de zuidelijke zijde duren tot eind dit jaar. De Schaarbeeklei, Lange Molensstraat en Nowélei blijven open voor verkeer dat via tijdelijke verkeerslichten wordt geregeld”, legt woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap uit. “De aansluiting van de Schaarbeeklei vernieuwen we vanaf begin oktober. Dat doen we in twee deelfasen zodat ook dan verkeer op dit kruispunt mogelijk blijft. De Tuchthuisstraat wordt wel afgesloten om deze te vernieuwen.”

Na de jaarwisseling wordt de noordelijke weghelft aangepakt. “Het verkeer verschuift dan naar de nieuwe zuidelijke zijde en kan dankzij een slimme werfinrichting met tijdelijke verkeerslichten blijven rijden. Volgens de huidige planning duren de werken aan de noordzijde tot mei 2023. Daarna volgt de afwerking rondom de kerk”, aldus Struyf.

De vernieuwde Stationlei blijft nog afgesloten tot halfweg september. De Werkvennootschap legt tot dan de voetpaden verder aan en brengt tenslotte de afwerkingslagen asfalt voor het dubbelrichtingsfietspad en de rijstrook tussen busbaan en parkeerstrook aan. Gemotoriseerd verkeer rijdt vanaf de heropening op de enkelrichtingsrijstrook vanaf het Stationsplein naar het Heldenplein en bussen gebruiken vanaf dan de vrije busbaan in dezelfde richting. In de andere richting blijft de bus nog omrijden via de Schaarbeeklei en de Parkstraat.

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) is tevreden over de voortgang van de werken. “De Ringtrambus is een aantrekkelijk alternatief voor de wagen, vooral dan wanneer de dienstregeling betrouwbaar is”, zegt hij. “De aanleg van de vrije busbanen in het centrum van Vilvoorde is daar cruciaal voor. Een vernieuwd Heldenplein zal ons stadscentrum dan weer aantrekkelijker maken. Het wordt een belevingsplek, met nieuw groen waar het aangenaam vertoeven zal zijn. De architect van het nieuwe plein rondom onze kerk is trouwens dezelfde die de ruimte rondom de Notre-Dame in Parijs ontwerpt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise