Na sluiting vaccinatiecentrum kan politiezone eindelijk uitkijken naar nieuw commissariaat: “De nood is heel groot”

De politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen) heeft met twee jaar vertraging eindelijk uitzicht op een gloednieuw commissariaat. In het pand aan de Schaarbeeklei in Vilvoorde – dat tot voor kort dienst deed als vaccinatiecentrum – zijn de verbouwingswerken gestart.

Het huidige commissariaat aan de Zennelaan dateert al van 1994 en is simpelweg te krap geworden. Het gebouw deed voor de politiehervorming dienst als huisvesting voor de toenmalige Rijkswacht met een 70-tal medewerkers, terwijl het huidige korps al 179 leden telt. Na lang zoeken had de politiezone dan toch een nieuwe locatie gevonden in de voormalige gebouwen van Roche Diagnostics.

“De nood is effectief heel groot”, zegt korpschef Erik Bassleer. “De ruimte is er echt wel te beperkt voor onze medewerkers om op een veilige en aangename manier aan het werk te kunnen blijven.”

De verhuis was normaal al voorzien in het voorjaar van 2021 maar die timing bleek veel te ambitieus. “We hadden toen geen realistisch beeld van de duur van zo’n project. Er zijn nu eenmaal heel wat wettelijke termijnen die moeten gerespecteerd worden.”

Daarna kwam er ook nog eens een coronapandemie tussen gefietst. “Door de installatie van het vaccinatiecentrum in het gebouw hebben we nog eens vier maanden extra vertraging opgelopen. We wilden graag ons steentje bijdragen aan de gezondheid van de bevolking dus dat hebben we er maar bijgenomen. Maar we zijn ontzettend tevreden dat de werken nu eindelijk van start kunnen gaan.”

Het pand gaat nu omgebouwd worden naar een modern politiehuis voor zo’n 200 werknemers. “Voornamelijk op de benedenverdieping zullen de meest drastische aanpassingswerken gebeuren. Daar wordt een uitgebreid cellencomplex gebouwd met acht cellen voor aanhoudingen van zowel 24 als 48 uur (die zijn groter, red.). Er wordt tevens een aparte opvangruimte voor minderjarige verdachten voorzien. Voorts worden op de gelijkvloerse verdieping ook lockers, douches en kleedkamers voor de personeelsleden voorzien.”

Het afgesloten onthaal zal er helemaal anders uitzien en voldoen aan alle wettelijke veiligheidsnormen. “Verder hebben we ook bijzondere aandacht voor de opvang van kwetsbare personen die slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld. Zij zullen opgevangen kunnenworden in een lokaal met voorzieningen voor jonge kinderen. De kantoren op de diverse verdiepingen worden voornamelijk ‘opgefrist’ met nieuwe vloerbekleding, schilderwerken en hier en daar zal een wand of muur bijgeplaatst worden.”

Het voorziene budget is wat opgetrokken tot 4,7 miljoen euro. “Er was een onvoorziene kost in die zin dat het dak toch moet vernieuwd worden. Dat heeft dan weer als voordeel dat we ook zonnepanelen kunnen plaatsen. Als alles zal volgens plan verloopt zou het commissariaat begin volgend jaar moeten klaar zijn en dan hopen we ergens begin maart te kunnen verhuizen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise